Отворен X Међународни форум о чистим енергетским технологијама и додељене награде „TOP ENERGY“

Честитајући организаторима 10. годишњицу истрајног залагања за увођење чистих енергетских технологија у све сегменте живота и рада, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да је овај јубилеј пригодан повод да се направи рекапитулација и анализира напредак у овој области.

Он је подсетио на то да је 8. августа човечанство потрошило све ресурсе које је имало на располагању за ову годину и сада живи на кредит.

“То значи да трошимо брже него што природа може да се обнови, и да загађујемо више него што шуме и океани могу да апсорбују”, истакао је Пастор.

Говорећи о значају транзиционог процеса у области енергетике, председник Пастор је нагласио да је знање неисцрпан ресурс, и што га више делимо и трошимо, оно се увећава.

“Мишљења сам да је управо десета годишњица одржавања овог Форума тренутак за рекапитулацију и утврђивање нових стратегија, како би се процеси енергетске транзиције разумели кроз перспективу квалитетног и на научним пројекцијама утемељеног коришћења ресурса, као важан градивни елеменат хуманог и „паметног“ окружења у којем заслужују да живе становници свих делова Србије”, истакао је Пастор.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обраћајући се учесницима Форума, рекао је да се са правом може истаћи да је енергетска ефикасност једна од најзначајнијих грана које могу помоћи привредном развоју Републике Србије, те да се подстицањем улагања у енергетску ефикасност подстиче развој великог броја привредних грана.

“Покрајински секретаријат за привреду и туризам ће у наредном периоду, заједно са Секретаријатом у чијој је надлежности енергетика, изнаћи модел разграничења где Секретаријат за привреду може, у смислу ресорних области, да подстакне обновљиве изворе енергије, енергетску ефикасност и тиме покрене привредни замајац. Енергетска ефикасност оставља вишак профита, вишак вредности, а самим тим и средстава за нове, експанзивне привредне циклусе. Тако је и у области туризма. Дакле, уштеда уз свест о очувању заједничких ресурса, свест о животној средини и будућим генерацијама, управо је елемент стабилног живота у домену физичких и правних лица, али је и услов експанзивне привредне политике развоја”, рекао је Ђоковић.

Иван Ђоковић је, у оквиру стручног панела, говорио о енергетској ефикасности, као основи одрживог развоја привреде АП Војводине, где се најпре осврнуо на правни оквир, тачније на Закон о ефикасном коришћењу енергије, у оквиру кога су јасно постављени циљеви, начела, нижи правни оквир, акти политике ефикасног коришћења енергије, енергетска ефикасност производа, док су у завршним одредбама дати модели финансирања енергетске ефикасности.

Председавајући Форума Тихомир Симић рекао је да је након десетогодишњег одржавања, а у сарадњи са Факултетом техничких наука Универзитета у Новом Саду и снажну подршку Скупштине АП Војводине, Форум израстао у најутицајнији скуп у овој области у југоисточном делу Европе, што потврђује редовно учешће еминентних гостију из иностранства.

„Брига за енергетску безбедност и ефикасност је брига за бољи и квалитетнији живот грађана и њихову будућност, али и развијену економију и могућност већег запошљавања у овој области. Као узор могу да послуже и суседне државе, које са нама данас размењују искуства, попут Мађарске која је достигла завидан ниво развоја у области енергетске ефикасности“, реко је Симић и додао да ће овај модел током данашњег дана бити презентован.

Симић је нагласио да је неопходна „мобилизација“ знања и ресурса у овој области, како би се она унапредила, а да, када је реч о Војводини, постоје и конкретна решења у складу са ресурсима и потенцијалима које имамо. Он је истакао и да је енергетска ефикасност једна од окосница стратешких докумената за ЕУ 2016-2020, те да земља којој је један од приоритета придруживање, мора да обрати посебну пажњу на ову област.

Великом броју учесника овог Форума на почетку заседања обратили су се и помоћник министра рударства и енергетике у Влади Републике Србије Милош Бањац, шеф сектора за гас у Секретаријату Енергетске заједнице из Беча Предраг Грујичић, председник Савета Агенције за енергетику Љубо Маћић, декан Факултета техничких наука из Новог Сада Раде Дорословачки, председник Националног нафтног комитета Србије Петар Шкундрић, први градиначелник Улма Мартин Бендел, амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер и представник Министарства спољних послова и трговине Мађарске Пал Сагвари.

На овогодишњем Форуму, по први пут су додељена признања „TOP ENERGY“ за најуспешније реализоване пројекте из области енергетике у Југоисточној Европи. За посебно истакнуту посвећеност и иновативност у области чистих енергетских технологија добитници овог признања за 2016 годину су ЈП „ЕПС“ Огранак „Дримско-Лимске“ Хидроелектране Бајина Башта, „IEE-Group“ Градишка и предузеће „Matris-Commerce“ из Мартоноша.

Такође, организатори Форума додели су и специјалне јубиларне повеље институцијама и предузећима које су током десет година пружале подршку и помоћ промоцији и организацији овог Форума, а добитници повеље су: Скупштина АП Војводине, РТВ, ФТН, ЕПС Дистрибуција, Национални нафтни комитет Србије-Светског нафтног савета, Институт „Михајло Пупин“, IEE Group, Сага Д.О.О и Привредна комора Војводине.

У раду Форума учествовали су и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, потпредседници Скупштине АПВ Снежана Седлар, Александра Ђанковић, Мирослав Васин и Иван Стијеповић, као и генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац.

На овом скупу учествује више од 400 учесника, а током две радне сесије биће разматране теме везане за енергетску безбедност региона Југоисточне Европе, перспективе у снабдевању природним гасом, управљање квалитетом нафтних деривата и интеграција регионалних тржишта и многе друге.