Општина Тител овогодишњи домаћин III Конференције винских витезова

Помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам, Сергеј Тамаш, посетио је Општину Тител, где се ове године одржава III Конференција винских витезова Србије. Поред винских витезова, произвођача и љубитеља ,,напитка богова“, на конференцији су узели учешће директорка Туристичке организације Војводине и домаћин, председник Општине Тител, мр Драган Божић. Организатор овогодишњег самита витезова вина је Вински витешки ред ,,Дионис“ из Титела.

По окупљању у етно кући Богојевић у Тителу, учесници Конференције запутили су се ка општинском здању, и за мештане припредили несвакидашњи призор у виду дефилеа у витешким одорама и са винским витешким обележјима.

Помоћник за ресор туризма, Сергеј Тамаш, истакао је да је дугорочан план Секретаријата за привреду и туризам управо развој и унапређење туризма, те појединих његових аспеката, попут гастрономског и винског туризма у Војводини.

,,Секретаријат ће се у даљем раду залагати за афирмативни подстицај туризма као привредне гране, уз умрежавање сектора за туризам при Секретаријату са туристичким организацијама у оквиру локалних самоуправа, са циљем заједничког спровођења програма и решавања проблема. Потребно је афирмисати оне области у оквиру туризма које нису у довољној мери препознате и афирмисане, услед недостатка средстава или, пак, логистичке подршке“, рекао је Тамаш.

Директорка ТОВ-а, Наташа Павловић сматра да су вински витезови веома значајан  бренд у Војводини који је потребно надаље афирмисати и промовисати. ,,Данашњем скупу присуствују значајани витезови винског реда из Европе и Србије. Овакве конференције су веома значајне са аспекта сагледавања шта заправо јесте бренд Војводине када је у питању вински туризам. Поред промовисања винског туризма уопште и произвођача вина са територије Покрајине, ТОВ промовише винске и манифестације. План Секретаријата и ТОВ-а у погледу винског туризма је организација јединствене балканске смотре винара која би на јединствен начин приказала све потенцијале којима располажемо у винском туризму“, рекла је Павловић и додала да вински туризам не подразумева само винарије и дегустационе просторе у винаријама, већ је много комплекснији контекст.  

На скупу су присутни упознати са појединостима пројекта посвећеног винским путевима у Србији, а сама Конференција је ове године усредсређена на аспект туризма, као дела ширег концепта винске културе. Поред тога, потврђена је чињеница да су винари и витезови винског реда заступљенији и видљиви у туристичкој понуди Србије и Покрајине, са евидентим учинком у унапређењу развоја туристичке привреде.

Учесницима Конференције представљена су туристичка, природна и културна богатства Титела и околине, у виду крстарења бродом по Тиси, обиласка Резервата природе Тителски брег, посете видиковцу и витешке винске вечери.