Susret potpredsednika Ivana Đokovića i predsednice Svetskog udruženja turističkih vodiča Felisitas Vresnig

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, razgovarao je danas sa Felisitas Vresnig (Felicitas Wressnig), predsednicom Svetskog udruženja turističkih vodiča – WFTGA. Đoković i Vresnig su učesnici na Godišnjem skupu turističkih vodiča Vojvodine i na Konferenciji u organizaciji Balkanske asocijacije hotelijera i restoratera BAHA u okviru Sajma turizma 2017. na Novosadskom sajmu.

Jedan od ključnih ciljeva Svetskog udruženja turističkih vodiča je promocija turističkih vodiča i to na način da budu prepoznati kao ambasadori države ili regiona iz kojeg dolaze, jer su prve, a neretko i jedine osobe koje posetiocima prenose duh, kulturno i istorijsko nasleđe, prilikom putovanja.

U razgovoru sa predsednicom Svetskog udruženja, potpredsednik Đoković je naglasio značaj razmene pozitivnih iskustava i znanja u ovom domenu, sa posebnim akcentom na kvalitet same obuke i svestranosti turističkih vodiča. Uspostavljanje kontakata sa udruženjima turističkih vodiča i institucija za obuku, u mnogome utiče na jačanje profesionalnih veza, u isto vreme promovišući i štiteći njihovu profesiju i interese. Na ovaj način, unapređuje se sama predstavka i profesionalni etički kodeks ove struke, pri čemu se uspostavljaju visoki standardi profesionalnizma i poboljšanje kvaliteta usluge kroz specijalističke obuke i umrežavanje. Pored toga, razgovaralo se i o unapređenju i proširenju saradnje institucija, te o strateškim koracima Sektora za turizam i reionalno-privrednu saradnju u narednoj godini.

Vresnig je istoričar umetnosti i žurnalistike i licenciran je turistički vodič na četiri jezika. U proteklih deset godina angažovana je u Svetskom udruženju turističkih vodiča, najpre kao šef obuke, a potom i kao predsednica ove organizacije. Dobivši licencu za WFTGA trenera 1999. godine, radila je u nekoliko zemalja, poput UAE, Jermenije, Gruzije, Kipra i Holandskih Antila.

Učesnici sastanka su bili pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma, Sergej Tamaš, šef obuke i član UO i WFTGA, dr Ivana Ćuruvija, i potpredsednik Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije, dr Miloš Ćuruvija.