Potpredsednik Ivan Đoković na obeležavanju Dana ,,Banje Kanjiža“: 104 godine uspešnog rada lečilišta

 

Kanjiža, 24. novembar 2017. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, obratio se danas na svečanosti povodom obeležavanja Dana ,,Banje Kanjiža“ i 104 godine rada ove specijalne bolnice za rehabilitaciju.

Čestitajući rukovodstvu ,,Banje Kanjiža“ značajan jubilej, potpredsednik Đoković je istakao da je zadovoljstvo pratiti rad Banje, što je najvidljivije u načinu pružanja usluga pacijentima.

 ,,Od svog osnivanja 1913. godine, do današnjeg dana, iako sa oskudnom infrastrukturom, uspela je da ostvari rast od oko 250 odsto u pogledu poseta i boravišta, kako u vanpansionskom, tako i u pansionskom delu, što je čini svetlim primerom među našim banjama. Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam su opredeljeni da pomognu Banji, kako u dovršetku hidrobloka, tako i u daljoj adaptaciji i rekonstrukciji blatnog bloka koji je već unapređen i uređen, zajedno sa resornim Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija“, istaka je Đoković.

On je izneo i uverenje da će uz balneološki resurs, Banja uspeti da se održi i u velikoj trci sa okolnim državama koje su konkurentnije oblikovale taj resurs, a na način koji se može okarakterisati kao produktivan. Đoković je dodao da je Sekretarijat za privredu i turizam izradio ključni dokument ove godine, a to je izrada studije o balneološkim potencijalima Vojvodine, a u saradnji sa Rudarsko-geološkim institutom u Beogradu, pri čemu su u ovom dokumentu sadržani sistematizovani svi geotermalni izvori, blata, vazdušni resurs i sve ono što je bilo dostupno za ispitivanje i dalju analizu.

Potpredsednik Đoković je istakao da prioritet mora biti rekonstrukcija i adaptacija ovakvih objekata, kao i jačanje kadrovskog kapaciteta zadržavanje i dalje osposobljavanje stručnjaka koji u oblasti zdravstva.

Prisustnima su se ovom prilikom obratiti i direktorica Banje, dr med. Slobodanka Drndarski, i predsednik Skupštine opštine Kanjiža, Miloš Kravić, i pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, dr Snežana Bojanić.

Sagrađena 1913. godine, Banja se nalazi u blizini reke Tise, sa poznatim terenima za lov i zanimljivim kulturnim i sportskim događajima. Prikladna je za rehabilitaciju i odmor, a nalazi se na 15 km udaljenosti od granice sa Mađarskom, 40 km od Subotice i 120 km od Novog Sada. ,,Banja Kanjiža“ je opremljena za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a izvor geotermalne vode i lekovito blato koriste se za lečenje reumatskih oboljenja, odnosno stanja nakon povreda kostiju i zglobova, kao i za rekreativne svrhe. Rehabilitacija i lečenje se vrši pod nadzorom tima lekara specijalista po principima savremene medicinske doktrine uz primenu prirodnog lekovitog faktora – termomineralne vode i peloida.

Banja nudi hotelski smeštaj za 700 posetioca Specijalne bolnice za rehabilitaciju ali ima u ponudi i privatan smeštaj za 200 posetioca. Najveći broj dolazaka ostvarili su samofinansirajući gosti, potom pacijenti upućeni preko republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, što u prvih deset meseci 2017. godine iznosi ukupno 54.820 noćenja. U pogledu korišćenja vaučera u tekućoj godini, otvaren je značajan porast u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je iskorišćeno 565 vaučera, a samim tim i povećanje od preko 200 odsto. Sredstva u tekućoj godini su investirana prevashodno u medicinsku opremu, u vrednosti od 1,5 miliona dinara, od čega je 854.000 dinara opredeljeno konkursom pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Početkom godine, započeti su i značajni investicioni projekti na adaptaciji i obnovi posebnih banjskih sektora i blokova, poput hidrobloka i blatnog bloka.

Svečanosti u Banji Kanjiža, prisustvovali su predstavnici republičke, pokrajinske i lokalnih administracija, stručnjaci u oblasti rehabilitacije, lekari i profesori.

Nakon obilaska SBR ,,Banja Kanjiža“, gosti su mogli da pogledaju i adaptirani bazenski prostor u okviru lečilišta.