Potpredsednik Ivan Đoković i viceguverner Pokrajine Guangdong He Zhongyou o produbljivanju odnosa sestrinskih pokrajina

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sastao se danas sa viceguvernerom pokrajine Guangdong He Đungjuom (He Zhongyou), kao i sa zvaničnicima vlade, privrednog, turističkog i sektora za insotrane poslove ove sestrinske pokrajine, u cilju učvršćivanja međusobnih odnosa, razmene iskustava, planova i modela buduće saradnje u pogledu investicija, privrednih i turističkih potencijala.

Delegacija Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine boravi u radnoj poseti sestrinskoj pokrajini Guangdong u gradu Guangdžou, gde se od 23. do 25. februara 2017. godine, održava Međunarodni sajam turističke berze, značajan za veliko kinesko turističko tržište, na kom turističku privredu Vojvodine zajednički zastupaju Pokrajinska vlada APV i Turistička organizacija Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković je istakao značaj dobre saradnje sestrinskih pokrajina, kao i dobrih političkih, strateških i prijateljskih odnosa predsednika dve republike. ,,S obzirom na činjenicu da AP Vojvodina i pokrajina Guangdong imaju potpisan sporazum, isti može poslužiti kao dobar primer i drugim pokrajinama na koji način je moguće ostvariti dobre poslovne, političke i prijateljske osnove, kao i na koji način ih graditi i unapređivati. Postoje mogućnosti za saradnju u mnogim oblastima, poput trgovine, mašinske i građevinske industrije, IT sektora, a prevashodno u turizmu. Naš novi resurs jeste bezvizni režim sa NR Kinom, kao i uspostavljanje direktnih letova na relaciji Beograd – Peking, u narednom periodu“, rekao je potpredsednik Đoković u razgovoru sa viceguvernerom Guangdonga, izrazivši nadu da će Republika Srbija moći da predstavlja ,,most“ između Evrope i Kine.

Đoković je istakao potencijale u oblasti trgovine, čiji pokazatelji ukazuju na mogućnosti povećanja uvoza ali i izvoza u Kinu iz AP Vojvodine i to poljoprivrednih proizvoda, vina i proizvoda IT sektora, prevashodno softvera. Pored činjenice da je Vojvodina okružena velikim tržištima Evrope, on je dodao da su zdrava hrana, kvalitetna vina, potencijali geotermalnih izvora i lekovitog blata, kultura i tradicija, multietničnist, multinacionalnost i multikonfesionalnost bitni faktori koje Vojvodina može da ponudi kao turistički proizvod stanovnicima Guangdonga.

Viceguverner pokrajine Guangdong je istakao činjenicu da su stanovnici ove pokrajine veoma ponosni na brzorastuće tržište i ekonomski rast koji je mahom vođen inovativnom politikom i prilagođavanjem privrednog okvira svetskim tokovima. Pored toga, kao pokrajina su ostvarili značajan pomak i napredak u prilagođavanju i pomeranju trgovinske strukture. U pogledu turizma, koji jeste i primarna tema današnjeg susreta, viceguverner je naglasio da je evidentan znatno veći broj turista koji godišnje ulaze u pokrajinu Guangdong, koja sa pravom nosi naziv kineske pokrajine čiji je sektor turizma u ekspanziji, sa najvećim brojem dolazaka stranih i domaćih turista.

Po rečima viceguvernera Guangdonga, čiji resor obuhvata sektor privrede, trgovine, turizma, ali i spoljnih poslova, sam položaj pokrajine koja izlazi na more, predstavlja nepresušan potencijal na kom je i zasnovana strategija razvoja turizma ove pokrajine, pri čemu se dalji tok razvoja ove profitabilne oblasti usmerava upravo na obalu i potencijale njenih sadržaja. Pored turizma, Guangdong je pokrajina koja ima veoma razvijen sektor industrije, čime se otvaraju nove mogućnosti za saradnju sa AP Vojvodinom, prevashodno u pogledu informaciono-komunikacionih tehnologija, elektronike, mašinstva, građevinarstva i prehrambene industrije.

Učesnici susreta su se složili da je pored jačanja odnosa dveju pokrajinskih vlada, potrebno udruženim snagama i sredstvima dodatno motivisati javni i privatni sektor u okviru oblasti turizma, da ulože dodatne napore i ohrabre potencijalne turiste, kako iz Guangdonga, tako i iz AP Vojvodine, da se međusobno posećuju i podignu svest o potencijalima oba turistička tržišta. Sama ,,razmena“ ljudstva povlači sa sobom i razmenu kulture i običaja, što će u mnogome uticati na zbližavanje dve sestrinske pokrajine na više nivoa. Kao primer koji ide u prilog ovoj tezi, viceguverner Hu Zhongyou je naveo pojedine segmente iz srpske kinematografije, koji su idealan pokazatelj zbližavanja regiona posredstvom kulturnog nasleđa.