Otvoren prvi Salon vina Vojvodine u Beogradu

Beograd, 2. jun 2017.- Prvi ,,Salon vina Vojvodine“ u Beogradu, u organizaciji Udruženja vinara Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Turističke organizacije Vojvodine, svečano je otvoren večeras u Beogradu u hotelu ,,Radisson Blu Old Mill“.

Počasnim zvanicama, predstavnicima javnog i privatnog sektora, predstavnicima ambasada, institucija, organizacija, agencija, fondova, korporativnog i komercijalnog sektora u Republici Srbiji, obratio se potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, te ovom prilikom otvorio Salon.

,,Arhimed je rekao dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomeriću svet. Ali, ipak postoji jedan manjiopipljiv predmet, koji je metarijalizovan i nije deo metafizike – vinska čaša. Ono što je sadržano u njoj pomeralo je granice ovoga sveta, stvaralo nove ljubavi i nova prijateljstva, nove poslovne prilike. Zahvaljujući vinu nastajala su velika književna i umetnička dela, zaključivao se mir, okončavali se ratovi. Stoga nazdravljam čaši i vinu“, rekao je potpredsednik Đoković.

Učesnicima se obratio i predsednik Udruženja vinara Vojvodine, predstavnik treće generacije vinarije ,,Kovačević“, Miroslav Kovačević, koji je izneto svoja iskustva i pojedinosti o samoj saradnji, programskog politici i drugim vidovima organizovanja u okviru ove delatnosti, koncepta vinskog turizma i vinske kulture sveobuhvatno.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević, istakao je prisutnima nove podsticajne programe i mere svog resora, agrarne politike AP Vojvodine, a u kontekstu unapređenja i daljeg razvoja vinagradarstva i vinarstva.

,,Imamo nekoliko novina u merama agrarne politike. Unapredili smo mere za sufinansiranje sistema za navodnjavanje, značajno smo povećali sredstva. Sa druge strane, povećali smo maksimalan iznos po poljoprivredniku i maksimalan procenat povraćaja. Prepoznali smo mlađe poljoprivredne proizvođače i žene kao nosioce poljoprivrednih gazdinstava, a opredelili smo sredstva i za podizanje novih vinograda, podizanje ograda i antimraz sistema, kao i za mini prerađivačke kapacitete“, rekao je Radojević.

U okviru Salona vina Vojvodine, predstavilo se četrnaest vojvođanskih vinarija. Cilj Salona vina i koncept njegove promocije jeste upoznavanje i povezivanje diplomatsko-konzularnih predstavništava, menadžmenta ugostiteljskih objekata, restorana, hotela, barova, kao i pripadnika korporativne i komercijalne sfere, sa bogatom ponudom vina i autohtonih vinskih sorti sa teritorije AP Vojvodine, sa akcentom na Fruškogorsko i Sremsko vinogorje i njihova udruženja vinara i vinogradara.

Pored toga, promoviše se regija Vojvodine kao jedinstvena turistička destinacija, u kojoj živi 26 različitih nacionalnih zajednica u sprezi, deleći bogatstvo svojih osobenosti, potom njen vinski turizam, mogućnosti dnevnog i vikend odmora, a same vinarije kao sebe promovišu i kao svojevrsne prostore prikladne za MICE odnosno svoj ambijent pogodan za kulturno-edukativni turizam. Kroz manifestaciju se promoviše i odnos cene i kvaliteta vina i hrane, usluge, gastronomije, te zvukova tipičnih za podneblje čitave Vojvodine.

Posetiocima se pruža šansa da, na do sada ne viđen način, novim konceptom pristupa prevashodno dviopomilionskom beogradskom tržištu, upoznaju širok spektar ukusa i mirisa, koji su spoj kultura, tradicija i nacionalnosti koje žive u Vojvodini.

U Vojvodini, prema rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Srbije, postoji čak 15 vinogorja, a najveće je Fruškogorsko vinogorje. Svako od ovih vinogorja ima neku specifičnost u smislu lokacije, položaja vinograda, mikro-klimatskih faktora i nezaobilaznog zemljišta (teroara), koje bitno utiče na ukus i kvalitet grožđa, a kasnije i vina. Želimo da javnosti ukažemo na sve ove specifičnosti i da objasnimo zašto su naša vina posebna i drugačija od vina iz drugih regiona.

Salon vina Vojvodine je prvi pokušaj da se kroz savremen i urban vinski događaj, privuče javnost i degustira vina Vojvodine, ali i da im se ukaže na turističke potencijale, posebno vinskog turizma, te tako stavi Vojvodina na vinsku kartu Evrope i sveta.

Organizovanje Salona vina Vojvodine, stavlja se svojevrstan pečat na drugi dan manifestacije ,,Dani Vojvodine“ u Beogradu, koji se održava od 1. do 3. juna na različitim lokacijama u Beogradu.

Salon će u subotu biti dostupan za javnost ispred i u prostorijama hotela ,,Radisson Blu Old Mill“, Bulevar Vojvode Mišića 15 u Beogradu.