Потпредседник Иван Ђоковић на отварању италијанске фабрике ,,Ondaplast Balkan d.o.o.“ у Суботици: браунфилд инвестиција вредна седам милиона евра

 

Суботица, 28. мај 2019. – Свечано отварање нове фабрике и њеног производног погона за производњу пластике и полипропилена, односно пластичних плоча и панела, италијанског инвеститора ,,Ondaplast Balkan d.o.o.“, уприличено је данас у слободној зони у Суботици, у хали која је некада припадала предузећу ,,Метро“. Укупна инвестиција је вредна око седам милиона евра, а план управе јесте да се постојећи број запослених удвостручи наредне године.

Инвеститор „Ондапласт“ је предузеће које постоји 37 година. Друга је по величини комапнија у Италији, а трећа у Европи по обиму производње пластичних производа који настају процесом екструзије, пре свега подлошке за стаклене флаше, док 2000. године развијају и производњу индустријске амбалаже.

Према речима извршног директора ове компаније, Марка Фонтане, Град Суботица је одабран због бројних предности, пре свега свог стратешког положаја, близине тржишта Европске уније, саобраћајне инфраструктуре, високог степена стручности и образованости радне снаге, док је сам објекат бившег „Метроа“ изузетно опремљен уз одговарајућу комуналну инфраструктуру.

Потпредседник Покрајинске Владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић истакао је чињеницу да је локомотива развоја међу локалним самоуправа у Србији управо Град Суботица. ,,Постоји и друга димензија због које су италијанска улагања у нашој земљи посебно атрактивна. Социјална одговорност италијанских компанија је увек била на завидном нивоу. Италијанске компаније су увек остављале културолошки траг на простору где су пословале и материјалну вредност. Корпоративна социјална одговорност се осликава не само у екологији, одговорности према окружењу, већ и у културним траговима који остају након пословања“, рекао је Ђоковић.

Градоначелник Града Суботица, Богдан Лабан, навео је да у том граду има око десет већих италијанских инвеститора, који запошљавају преко 2.000 људи. Он је навео да су отварање нових фабрика, нових радних места и бољи квалитет живота грађана оно чему се стреми.

Прва фаза ове инвестиције у Суботици подразумевала је инсталацију једне линије за производњу и обраду, као и запошљавање 25 радника. Најављено је да ће у наредном периоду бити успостављене још две производне линије, као и нових 25 радних места.

Чињеница да фабрике и предузећа италијанских инвеститора добро послују у Републици Србији и АП Војводини поткрепљена је подацима да у северној покрајини послује преко 70 италијанских компанија, које запошљавају више од 11.000 људи. Поред тога, ове компаније учествују у великом броју на међународним и регионалним сајамским манифестацијама у Србији, док у Војводини предњаче Новосадски пољопривредни сајам и регионални привредни сајам у Суботици. Поред тога, робна размена региона севера Бачке, те Потисја са Италијом прошле године је износила чак 125 милиона долара.

Фабрика ,,Ондапласт“ је симболично отворена у години када се обележава 140 година од дипломатских односа Србије и Италије, и десет година од успостављања стратешког партнерства.