Ivan Đoković u radnoj poseti Podgorici: Veliki prostor za efikasniju privrednu saradnju sa AP Vojvodinom i kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda

 

Podgorica, 5. maj 2017. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, boravio je danas u radnoj poseti Podgorici, Republika Crna Gora, gde se sastao sa gradonačelnikom Podgorice, Slavoljubom Stijepovićem, i ministrom održivog razvoja i turizma Crne Gore, Pavlom Radulovićem, a posetio je i Nacionalnu turističku organizaciju Crne Gore.

Cilj današnjih susreta jeste intenziviranje ekonomske saradnje dveju zemalja, potom organizacione aktivnosti oko predstojećih manifestacija ,,Dani Vojvodine“ i ,,Dani Podgorice“, kao i kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda Republike Crne Gore i AP Vojvodine.

Učesnici susreta su bili i pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma, mr Sergej Tamaš, kao i direktorica Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović.

Prilikom susreta sa gradonačelnikom Grada Podgorice, sagovornici su se usaglasili da postoji prostor za celishodniju saradnju između Podgorice, Novog Sada i čitave AP Vojvodine, te da je neophodno da se u narednom periodu između predstavnika dva grada intenzivira komunikacija, a u cilju realizacije konkretnih projekata od obostranog interesa.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović je ovom prilikom istakao da bi veoma dobre političke odnose između Crne Gore i Srbije trebalo da prate još bolji i efikasniji odnosi, prevashodno na polju ekonomske saradnje i privredne razmene između dve države i njihovih gradova. Od kako je i sama Podgorica od tranzitnog postala turistički grad, Stijepović ocenjuje da inicijativa da se održe manifestacije ,,Dani Vojvodine“ i ,,Dani Podgorice“, na način na koji je to predviđeno, stvara pretpostavke za saradnju i u mnogim drugim oblastima.

Prilikom današnjeg susreta potpredsednika Đokovića sa ministrom održivog razvoja i turizma Crne Gore, Pavlom Radulovićem,  istaknuto je da je kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda Crne Gore i AP Vojvodine mogućnost za privlačenje turista, pogotovo sa udaljenih tržišta.  

Naglašavajući značaj crnogorske nacionalne zajednice u AP Vojvodini, potpredsednik Đoković je preneo interesovanje Pokrajinske vlade da se u Novom Sadu organizuje manifestacija ,,Dani Podgorice“, kao i da Podgorica u oktobru ove godine bude domaćin privrednicima i turističkim poslenicima AP Vojvodine, sa ciljem predstavljanja bogata kulturne, istorijske, i turističke  ponude Pokrajine.

,,U okviru tradicionalne manifestacije „Dani Vojvodine” biće predstavljeni turistički potencijali i resursi, gastronomija, i vinski turizam u regionu, a u cilju promocije i osvajanja novih tržišta. Zemlja u fokusu ove godine jeste Crna Gora, a pored grada Podgorice, tokom narednih godina, manifestacija bi bila proširena i na druge gradove u Crnoj Gori“, rekao je Đoković, podsetivši ministra Radulovića i na saradnju koja se tradicionalno ostvaruje i između crnogorskih medijskih kuća i Radio-televizije Vojvodina, putem realizacije projekta „Na dva mora“,koji obuhvata 55 dana zajedničkog emitovanja programa. Đoković je najavio moguće izmene koncepta ovog programa u cilju podizanja kvaliteta, što bi dodatno animiralo turističku tražnju Crne Gore i AP Vojvodine. Potpredsednik Đoković je dodao da postoji ideja o kreiranju regionalnog turističkog proizvoda Srbije, Mađarske i Slovačke, te bi bilo veoma značajno uključiti i Republiku Crnu Goru, kao i Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu.

Na današnjem sastanku u Ministarstvu Republike Crne Gore razgovarano je i o partnerstvu na ovogodišnjem jubilarnom 50. Međunarodnom sajmu turizma na Novosadskom sajmu, koja je protekle godine po drugi put bila zemlja partner ovog sajma, kao i o organizacionim aktivnostima oko predstavljanja turističkih potencijala i resursa Crne Gore kako u AP Vojvodini, tako i na tržištu regiona, te mogućnostima povezivanja turističkih proizvoda za potrebe većih tržišta.

Danas je u prostorijama Nacionalne turističke organizacije Crne gore upriličen i sastanak između direktorice turističke organizacije Vojvodine, dr Nataše Pavlović, i direktorice Nacionalne turističke organizacije Crne gore, Željke Radak Kukavičić. Tokom sastanka sagovornici su potvrdili uspeh dugogodišnje saradnje kako nacionalnih turističkih organizacija dve zemlje tako i lokalnih. Vojvođansko turističko tržište je važan segment tržišta za Crnu goru, stoga je bitno vojvođansku ponudu predstavljati kroz sajamske nastupe i prezentacije. Planirane aktivnosti za 2017 godinu su prevashodno jednodnevne promocije, posete studijskih grupa novinara kao i učešće NTO Crne gore na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu. Bogato kulturno nasleđe, banje i gastronomija neki su od motiva koji će podstaći građane Crne gore da posete pokrajinu, pri čemu će TOV pružiti punu podršku tokom predstavljanja crnogorske turističke ponude u Vojvodini.

 Turističke organizacije Crne gore i Vojvodine su se usaglasile oko intenziviranja saradnje uz aktivnije učešće turističke privrede obe zemlje.