Ivan Đoković o strateškom partnerstvu i značaju nastupa Sekretarijata na međunarodnim sajmovima u Sloveniji

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, izneo je danas na konferenciji za medije program i ciljeve učešća Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na međunarodnim sajmovima u Republici Sloveniji, tačnije u Gornjoj Radgoni i Celju. Republika Slovenija je prepoznata kao strateški značajno tržište za izvoz proizvoda iz AP Vojvodine, ali i za uspostavljanje ekonomske saradnje na kvalitetnijem institucionalnom nivou.

Činjenicu da je Republika Slovenija značajan strateški partner Republici Srbiji i AP Vojvodini, potkrepljuje podatak da je ukupna vrednost investicija Slovenije u Pokrajini preko 500 miliona evra, pri čemu više od 30 slovenačkih kompanija zapošljava oko 7.000 radnika.

,,Slovenija je izuzetno atraktivno tržište za izvoz proizvoda iz AP Vojvodine, s obzirom da je spoljnotrgovinska razmena u 2015. godini iznosila oko 260 miliona dolara, stoga je jedna od retkih zemalja u kojoj je ostvaren suficit. Pokrivenost uvoza izvozom ostvarena je na nivou od 109 odsto. U okviru razmene sa Slovenijom, ostvaren je suficit od oko 15 miliona dolara, a u prvih pet meseci tekuće godine, ostvarena je robna razmena u iznosu od skoro 113 miliona dolara“, naveo je Đoković.

Ističući detalje programa posete Republici Sloveniji, potpredsednik Đoković je naglasio da nastupi na ovim sajmovima otvaraju nove mogućnosti produbljivanja poslovne saradnje privrednika dve zemlje.

,,Ove godine, Sekretarijat nastupa deseti put na 54. Međunarodnom poljoprivrednom i prehrambenom sajmu, AGRA 2016, u Gornjoj Radgoni koji se održava od 20. do 25. avgusta 2016. godine, gde će se na zajedničkom štandu Sekretarijata predstaviti 26 izlagača iz AP Vojvodine, izabranih putem javnog poziva, čiji proizvodi nose oznaku “Najbolje iz Vojvodine”, kao i oznaku geografskog porekla. Sekretarijat će potom će na 49. Sajmu zanatstva i preduzetništva u Celju, koji se održava u septembru, predstaviti izlagače širokog spektra delatnosti, pri čemu će biti upriličen i susret privrednih komora sa teritorije bivše SFRJ”, rekao je Đoković, dodavši da će Sekretarijat nastojati da preko Turističke organizacije Vojvodine upotpuni i turistički aspekt ponude, iako navedeni sajmovi nisu fokusirani na ovu privrednu granu.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u Gornjoj Radgoni i Celju organizuje i obeležavanje “Dana Vojvodine“, te se tom prilikom posetiocima i poslovnim partnerima prezentuje i značajan projekat iz oblasti turizma “Bogatstvo različitosti“, predstavljanjem kulturoloških pojedinosti, degustacijom tradicionalnih vojvođanskih gastronomskoh specijaliteta, pića, kao i defileom nošnji etničkih zajednica sa teritorije Pokrajine.

Tokom obe manifestacije, predviđeni su susreti delegacije Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam sa zvaničnicima iz Republike Slovenije.