Ivan Đoković na konferenciji o održivom razvoju – KOR 2016: ulagati u nove tehnologije i kreativnu industriju

Konferencija pod nazivom ,,Konkurentnost i održivi razvoj” – KOR 2016, u organizaciji Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju – BSC u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinske vlade, okupila je po šesti put stručnjake iz oblasti privrede, energetike, poljoprivrede i obrazovanja, iz zemlje i inostranstva.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković naveo je ovom prilikom da konkurentnost doprinosi razvoju privrednog ambijenta uopšte, te da je ona u širem smislu indikator investitorima da smo poželjno tržište, te da svoj kapital uposle na ovim prostorima radnu snagu i proizvodne resurse, dok smatra da konkurentnost između stranih investitora i domaćih privrednih subjekata nije predstavljena na zadovoljavajući način.

,,Naši privredni subjekti nisu pripremljeni za tržišnu utakmicu sa stranim investitorom i za nastup na stranim tržištima koja su postigla određen stepen kvaliteta. Pravni okvir preslikan u takvu realnost nije dovoljno stimulativan za kompanije. Prisutan je nedostatak investicionih sredstava i likvidnosti kroz banke koje nisu konkurentne u domenu podsticaja ka domaćoj privredi, dok bi maloprodajni lanci trebalo da naprave ustupak domaćim privrednicima kako bi postali konkurentni uvoznim artiklima. U praksi je primećeno i da veliki investitori nisu dostigli dovoljno visok nivo korporativno-socijalne odgovornosti ka lokalnoj zajednici. Potrebno je izmeniti i prilagoditi strukturu investicija potrebama razvoja društva i ravnomernog regionalnog razvoja, jer se model investiranja prisutan u našoj zemlji može pre nazvati socijalnom politikom, a ne privedno-podsticajnom politikom”, rekao je Đoković.

Potpredsednik je naglasio da se ,,ceđenje suve drenovine” u sferi privrede može zaustaviti upravo eksploatisanjem novih tehnologija, potencijala kreativne industrije i afirmisanja obrazovanih ljudi, kako bi se u okviru postojećeg sistema stvorila nova, dodatna materijalna vrednost. On je dodao da ovakvi skupovi obezbeđuju povratnu informaciju o tome šta je neophodno uraditi, te kakva je vizija ciljnih grupa iz sveta privrede.

Pored analiziranja pravaca privrednog razvoja AP Vojvodine, na konferenciji je razmatrana je i energetska politika Pokrajinske vlade, potom pitanja vezana za poljoprivredu u uslovima klimatskih promena, agrobiznis i preduzetništvo, kao i celoživotno učenje, dualno obrazovanje i inovativan pristup kreiranju obrazovnih profila za potrebe tržišta rada.

Direktorica BSC-a, Marija Vujaković je istakla da Centar teži da stvori čvršću sponu sa preduzetnicima kojima bi mogli da pruže adekvatnu, stručnu pomoć i podršku. Potrebno je iznaći nov, inovativan način razmišljanja kako bi privreda krenula putem ubrzanog, održivog ekonomskog razvoja u uslovima globalne konkurentnosti.

Potpredsednik Đoković i prof. dr Dragutin Stanivuković, ispred Organizacionog odbora konferencije, su ovom prilikom dodelili sertifikate ,,Lider konkurentnosti” laureatima Udruženju proizvođača i prerađivača futoškog kupusa ,,Futoški kupus”, kompaniji za proizvodnju proizvoda od reciklirane gume “KUERK” iz Beočina i kompaniji za izradu predmeta od plastike ,,RPC Pešović” iz Šimanovaca.