Ivan Đoković: 12. međunarodna manifestacija ,,Vinofest“ u Vršcu omaž vrhunskom kvalitetu vina i vinskoj kulturi ovog podneblja


Vršac, 17. mart 2017. – Grad Vršac i Turistička organizacija Vršac već 12. put organizuju međunarodni festival vina u Vršcu ,,Vinofest“, koji slavi vinogradarsku tradiciju Vršca, koji je nadaleko poznat po kvalitetnim vinima.

Pokrovitelje koji su podržali ovu manifestaciju su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, posetio je danas Grad Vršac i učestvovao na svečanom otvaranju ove manifestacije, iznevši činjenicu da je AP Vojvodina uveliko zastupljena na evropskoj vinskoj mapi.

„Arhimed je rekao dajte mi dobar oslonac i dovoljno veliku polugu i pomeriću svet. A postoji jedan, mnogo manji objekat, koji je pomerio granice ovog sveta. To je vinska čaša. Od vina u njoj su zavisili ratovi, sa vinom su se zaključivala primirja. Velika književna dela, velike pesme, velike ljubavi, velike tuge, velika razočarenja i velika veselja su počinjala i završavala se sa vinom. Vino je pomeralo kreativne granice naše civilazacije. I zato sam odlučio da izađem pred vas sa ovom čašom. Čuo sam od jednog vinskog viteza da je mudrost vina sadržana u jednoj rečenici, a ona glasi da je jedna čaša vina dovoljna, da su dve malo. I, upravo zato, ja sam izašao sa čašom. Vidim vaše osmehe, izraze lica i ovu energiju i siguran sam da danas najčešće spominjana reč u Vršcu neće biti „dobar dan“ i „dobrodošli“ već „živeli!“, rekao je Ivan Đoković.

Ministar kulture i javnog informisanja, Vladan Vukosavljević, izrazio je zadovoljstvo zbog boravka u Vršcu u jednoj, kako je rekao, tradicionalno bogatoj kulturnoj sredini, bogatoj ne samo kulturom već i svakom drugom istorijskom, društvenom, političkom, nacionalnom i međunacionalnom tradicijom.

„Dolazak u Vršac je praznik sam po sebi, ali smo danas imali prilike, obilazeći neke ustanove kulture, da se dodatno uverimo koliko je kultura zaštitni znak ove lepe varoši. Na ovakvom događaju pouzdano možemo da kažemo da vino jeste kultura. Vino je kultura gajenja vinove loze i kultura gajenja i kultivisanja ljudskog duha kroz istoriju.

Teško da se bez vina i njegove unutrašnje i spoljne simbolike može dočarati ukupna istorija čovečanstva. Bilo je potka, okosnica, oslonac i inspiracija svake vrste umetničkog stvaralaštva. Vino je, dakle, u jednom simboličkom smislu „peti element“, onaj za kojim civilizacija i simbolika tragaju, pored četiri elementa. Ovaj peti element u vašoj sredini obitava kao jedna bogata značajna tradicija“, rekao je Vukosavljević.

Program i ponuda ovogodišnje vinske manifestacije, u čiju šarolikost posetioci mogu da se uvere na prepoznatljivom vršačkom trgu, pored izložbenog programa, sastoji se i od stručnih predavanja i okruglih stolova na temu vinarstva i vinogradarstva, na kojima učestvuje impozantan broj vinara i proizvođača vinarske i vinogradarske opreme.

Na ovogodišnjem ,,Vinofestu“ izlaže preko 60 učesnika iz zemlje i inostranstva, a komisija sačinjena od eminentnih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, tehnologije, turizma i somelijerstva, za koje mnogi tvrde da je zanimanje budućnosti, pridodaje ovoj manifestaciji, pored međunarodnog, i takmičarski karakter.

Pokrajinski sekretarijat sa svojim konkursima za podsticanje učešća vinara na domaćim, regionalnim i inostranim sajmovima, kao i konceptualizacijom ideje o salonu vojvođanskih vina koji bi bio predstavljen dvoipomilionskom beogradskom tržištu, u mnogome utiče na veću zastupljenost domaćih vinara, vinarija i njihovih proizvoda na vinskom tržištu.