Потпредседник Иван Ђоковић отворио ,,Моја кравица Food Talk“: Гастрономија као уметност и наука креира нове концепте у туризму

Нови Сад, 9. јун 2017. – Највећа регионална конференција посвећена храни и вину ,,Моја кравица Food Talk“, ове године се одржава јубиларно по пети пут и окупља еминентне гастрономске стручњаке који су у оквиру три панел дискусије кроз стручне презентације дискутовали о гастрономији и разним врстама намирница и јела, као и о улози гастрономије у промоцији винске и кетеринг културе и заштите потрошача.  Конференцију, уприличену у ресторану ,,Бескрај“ у Петроварадину, отворио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

Организацију конференције су спровели ,,Color Media Communications“ и ,,HBO Color Media Events“, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Града Новог Сада и Удружење за развој руралног и еко туризма Бач у срцу Бачке.

Приликом отварања конференције, потпредседник Ђоковић је истакао да гастрономија  обухвата привреду и туризам, али се и надовезује на домене културе, природних наука и ширег спектра друштвених наука.

,,Гастрономија не представља само физиолошку и биолошку потребу, гастрономија јесте наука и уметност, која употпуњује стваралачку димензију, обогаћује културу, боји и гради идентитет читавих простора, градова и региона. Основна атракција за привлачење туриста и стварање војвођанског идентитета, јесу храна и вино и њихов спој. Један од стратешких праваца деловања Секретаријата је, поред осталих кључних делатности, и туризам, као неоткривена област у АП Војводини коју краси традиционално гостопримство, мултиетничност и мултикултуралност“, рекао је Ђоковић, додавши да гастрономија пружа мноштво могућности за стварање нових концепата и нове перцепције.

По његовим речима, на саму област туризма, надовезују се бројне области које је надопуњују, попут гастрономије, те да манифестације попут данашње конференције ,,Моја кравица Food Talk“, у многоме доприносе изласку домаћих брендова на међународно тржиште. ,,Исраживања која смо спроводили показују да је примарна тржишна тражња усмерена ка војвођанској гастрономији и винарству, чардама и салашима, али и ка кратким градским викендима, бањама и културно-историјском туризму који произилази из мултиетничности“, рекао је Ђоковић.

Он је најавио и расписивање конкурса из области туризма у наредном периоду, тачније капиталних и текућих субвенција, што ће бити концепцијски проширено и на област угоститељства, чиме ће бити обухваћен знатан део туристичке привреде у покрајини.

У оквиру конференције, обрађују се теме попут кетеринга за здравље, као  демонстрација кувања и припрема кетеринга од здравих намирница, те на који начин угоститељи и кувари могу да понуде конзументима здравији избор који ће задовољити различите прехрамбене потребе, а у склопу културних особености кроз храну. Учесници данашње конференције и панела се и такмиче у квизу знања о храни, вину и кувању.

Испред ресторана је уприличен посебан програм ,,Expеrience zonе  – Discover the future of taste“ (срп. Искуствена зона – Откријте будућност укуса), где ће бити представљена домаћа кафа Сјенице, свадбени обичаји војвођанских Русина представку традиционалне ношње, у режији КУД ,,Тарас Шевченко”, потом припрема америчког роштиља, као и представљање хране и пића земаља целог света, амбасада, ресторана, винарија, пивара, дестилерија, фарми и газдинстава, уз ликовну колонију на трави ,,Art Escape“.