Đoković na otvaranju jubilarnog V ,,MEKST 2018“ poručio mladim stručnjacima: Vaša budućnost je u toku!

 

Novi Sad, 24. novembar 2018. – Na jučerašnjem svečanom otvaranju jubilarne pete Međunarodne konferencije studenata turizma i hotelijerstva ,,MEKST 2018“ u Master centru Novosadskog sajma, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, obraćajući se mladim stručnjacima na kojima jeste fokus konferencije, istakao je da je njihova budućnost već počela.

Potpredsednik Đoković je naveo da su na ovoj konferenciji razmenjena, pored ključnih tema iz domena turizma, i vredna iskustva, ali i kreirane trajne veze među budućim nosiocima ove oblasti, nosiocima akademske i privredne misli i donosiocima odluka.

,,Turistički proizvod današnjice se odnosi na region i nije više sveden na konkretnu turističku destinaciju, već na šire područje. Upravo bi kontinuitet ovih ostvarenih kontakata trebalo da obezbedi formiranje budućih velikih turističkih proizvoda koji će doprineti jačanju ekonomskih i kulturnih veza u regionu. Ova konferencija, pored svog turističkog dometa pokriva i druge društvene vrednosti koje će omogućiti da se razvijamo“, rekao je Đoković.

Đoković je, obraćajući se budućim stručnjacima iz oblasti turizma, uputio poruku, koju je i sam naučio u studentsdkim danima, da prigrabe sve što im se od znanja, veština i mogućnosti nudi, a da sve ono što im i nije uvek na dohvat ruke ,,otmu“, zarad sopstvene budućnosti. On ističe da ne postoji na ovim prostorima trenutno diplomata koji bi mogao na jednom mestu, pod ,,istim krovom“ da okupi 1.000 mladih, buntovnih, budućih stručnjaka željnih znanja, kao što je to učinila ova značajna konferencija posvećena upravo njima.

MEKST je do sada je okupio više hiljada učesnika iz čak 15 evropskih zemalja, sa polaznom tačkom da je ovakav vid javnih predavanja najbolji način da se veliki broj učesnika istovremeno upozna sa trendovima u oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga.

Sama konferencija je već petu godinu za redom koncipirana da omogući mladim učesnicima sticanje novih saznanja od renomiranih stručnjaka iz oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga za mlade lidere, te da se u razmeni iskustava, povezuju i druže i zajednički iznađu nove modele poslovnog udruživanja.

Nastala iz ideje da se promoviše omladinski turizam naše zemlje i podstakne mobilnost mladih u regionu, ove godine, u skladu sa svetskim trendovima, ali i kao odgovor potrebama tržišta, uvršten je novi aspekt razvoja turizma – zapošljavanje mladih, i to kroz koncept pod nazivom Career Fair. Svojim holističkim pristupom i multidisciplinarnim načinom razmišljanja, ovaj novi koncept je posvećen resursima za   razvoj turizma, kao globalnom, multidimenzionalnom, društvenom fenomenu.

Učesnici otvaranja bili su član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević, direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada, Branislav Knežević, direktor Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Lazar Lazić i Nemanja Dimić ispred Udruženja ,,Fortuns”, organizatora konferencije.