Delegacija Kancelarije za vazdušnu odbranu Pekinga u Pokrajinskoj vladi

 

Novi Sad, 11. decembar 2019. – U Pokrajinskoj vladi danas je boravila delegacija Kancelarije za vazdušnu odbranu i vanredne situacije Gradske uprave Pekinga, sa ciljem da se otvori dijalog o budućoj saradnji, razmene relevantne informacije, znanja i iskustva, kao i da se razgovara o javnoj zaštiti i upravljanju u vanrednim situacijama.

Pekinška Kancelarija nadležna je za vazdušnu odbranu i pomoć u katastrofama u tom gradu, koji, prema popisu iz 2018. godine, broji preko 21 milion stanovnika, te stoga programi javne zaštite od katastrofa i protivvazdušne odbrane predstavljaju opsežne strateške i infrastrukturne projekte.

Članove delegacije uprave kineskog glavnog grada primio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković. Susretu su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije, Vojske Srbije, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i JVP ,,Vode Vojvodine“.

,,Cilj današnjeg susreta nije samo razmena iskustava, već i produbljivanje saradnje, kao i usmeravanje daljeg toka razgovora, s obzirom na to da su vanredne situacije jedan od najbitnijih resora u nadležnosti Vlade Republike Srbije. Naše nadležne institucije i organi se adekvatno nose sa nepredviđenim kriznim situacijama kako bi se spasli životi ljudi i imovina“, rekao je Đoković.

Zamenik direktora Kancelarije za vazdušnu odbranu u Pekingu Džang Đinlin (Zhang Jinlin) istakao je da je veoma značajan postupak definisanja planova za vanredne situacije i bezbednosnih planova, kao i organizovanje vežbi za protivvazdušnu odbranu i odbranu od katastrofa, i uspostavljanje bezbednosti i zaštite stanovništva i imovine.

Sumirajući zaključke današnjeg susreta, potpredsednik Đoković je rekao da je veoma važna razmena znanja i saradnja nadležnih institucija u ovoj oblasti.