Ivan Đoković na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu: 9. maj podseća, upozorava i opominje

Novi Sad , 9. maj 2018. – Svečana akademija povodom obeležavanja 73. godišnjice Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu – 9. maj, u organizovaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačke borbe AP Vojvodine, održana je danas u Domu  Vojske Srbije, u prisustvu predstavnika Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine, Vojske Srbije, Grada Novog Sada, Udruženja rezervnih vojnih starešina, Udruženja penzionera Novog Sada, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja pilota i padobranaca Vojvodine, Udruženja potrošača Vojvodine i mnogih drugih. Na svečanoj akademiji obeleženo je i 70 godina od formiranja SUBNOR AP Vojvodine.

Svečanom salom Kluba vojske Srbije u Novom Sadu prožimali su se taktovi nacionalne himne ,,Bože pravde“ i svečane pesme SUBNOR-a ,,Partizan sam, tim se dičim“, koje su ujedno i otvorile akademiju.

Obraćajući se prisutnima, čestitajući ,,ovaj veliki praznik za ljudsku civilizaciju“, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao je značaj obeležavanja Dana pobede koji podseća, upozorava i opominje na ratne godine, milione žrtava i na formalnu kapitulaciju fašizma.

,,Čak i oni koji ne prepoznaju ovaj praznik u svom ideološkom formatu, ne mogu da negiraju da su na bazi narodnooslobodilačke borbe i onoga što danas slavi republički i pokrajinski SUBNOR nastali postulati očuvanja i izgradnje savremenog sveta koji mi danas baštinimo. Antifašizam je nikad aktuelniji, koji je u današnje vreme sofisticiran, podmukao, koji se iz ratnog formata podvio u kapitalizam, u neokolonizaciju“, rekao je Đoković.

Đoković je dodao da je sa teritorije AP Vojvodine upravo i krenuo antifašistički zamajac, gde se na obroncima Fruške gore formirao prvi antifašistički pokret.

,,Vojvodina kao antifašističko područje, ne samo svojim autonomnim statusom koji proizilazi iz multietničnosti i multikulturalnosti, koja je učestvovala u antifašističkoj borbi, već i svim što ona danas predstavlja, poručuje da se ne sme prekrajati i falsifikovati istorija, niti vršiti njena revizija, na štetu antifašističkog pokreta“, dodao je potpredsednik Đoković, završivši svoju besedu rečima ,,Živela sloboda“.

Predsednik SUBNOR AP Vojvodine i potpredsednik saveza boraca Srbije, Svetomir Atanacković, još jednom je istakao značaj obeležavanja 9. maja, pobede nad naci-fašizmom, dodavši da iako pobeđen, fašizam nije mrtav. On je rekao da se u uslovima većih društveno-političkih i ekonomskih poremećaja, fašizam pojavljuje u vidu zločina prema čoveku i čovečnosti, razaranjem svega što je dugogodišnjim radom stvaralo više generacija. On se javlja i eksponira na više načina, prevashodno u vidu globalizma, sile i moći, nacionalne netrpeljivosti, i slično, te da je Dan pobede nad fašizmom i najznačajniji zajednički praznik čovečanstva.

Svečanu akademiju povodom Dana pobede nad fašizmom organizovao je Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Vojvodine, pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, tačnije Pokrajinskog sekretarijata za za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ i OŠ ,,Jožef Atila“ iz Novog Sada, svojim horskim izvedbama i recitalima, obogatili su kulturno-umetnički program današnje svečane akademije.

Dana 9. maja 1945. godine Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, koji je uzeo svoj danak u vidu desetina miliona žrtava. Iako je rat zvanično okončan nekoliko meseci kasnije, kada je kapitulirao i Japan, u Evropi se 9. maj obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Pored SSSR-a i Velike Britanije, narodnooslobodilačka vojska na teritoriji Jugoslavije je držala deo zajedničkog fronta, od Dunava do Jadranskog mora, povezujući sovjetske snage u Mađarskoj sa anglo-američkim u Italiji.