Покрајински секретаријат за привреду и туризам доделио 25 милиона динара за женско предузетништво у 2019. години

 

Нови Сад, 5. децембар 2019. – Свечано уручивање уговора корисницама бесповратних средстава по конкурсу Покрајинског секретаријата за привреду и туризам намењеном женском предузетништву у 2019. години, уприличено је данас у великој сали Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду. Од укупних средстава у износу од 25 милиона динара, 22 милиона је опредељено за капиталне субвенције за 106 предузетница и три милиона за текуће субвенције и 22 предузетнице.

Под женским предузетништвом се подразумева предузетница или привредно друштво чији је власник жена са најмање 51 одсто удела и у којем је жена одговорно лице за пословање и управљање, односно директор. Средства по принципу рефундације која је обезбедио Секретаријат намењена су за субвенционисање набавке машина, опреме, рачунарске опреме, софтвера или услуге.

,,Приликом упоредне анализе, чињенице су указивале на то да је женско предузетништво одрживо, те да жене због своје агилности и способности предњаче у односу на остале приликом успостављања новог бизниса, као и његовог очувања и даљег развоја“, рекао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић.

Он је свечано уручио уговоре корисницама средстава, истакавши да је циљ њихове доделе подршка женском предузетништву као битном сегменту развоја укупнe привреде и предузетништва у АП Војводини.
,,Успешно смо окончали први конкурс намењен женском предузетништву, у виду капиталних и текућих субвенција, у укупном износу од 25 милиона динара. Пионири смо у покрајинској управи у погледу подстицаја за женско предузетништво, а субвенције су биле намењене, пре свега, иновацијама и дигитализацији у оквиру пословања предузетница како би се технички оспособиле опремом или софтвером, са циљем што ефикаснијег и препознатљивог изласка на тржиште“, рекао је Ђоковић, нагласивши да ће се наставити са овим конкурсом, те да је у наредном периоду планирано да Секретаријат издвоји знатно већа средства.

Ђоковић је такође навео да се овај јавни конкурс показао као веома успешан, најављујући нови за исту намену у фебруару наредне године.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам овим конкурсом је пружио подршку овој значајној привредној области, у циљу иновирања и дигитализовања процеса производње и операција у домену маркетинга и трговине, што је веома значајно за афирмацију и промоцију женског предузетништва.

На свечаној додели учесницима се обратио и директор Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду Ђурађ Милановић.