Потпредседник Иван Ђоковић на отварању 13. Међународног и регионалног „Суботичкчког сајма 2019”

 

Суботица, 30. мај 2019. – Тринаести по реду тродневни Међународни и регионални „Суботички сајам” отворен је у суботичкој Хали спортова. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обратио се окупљеним учесницима и посетиоцима, а сајамску манифестацију је свечано отворио градоначелник Града Суботица, Богдан Лабан.

Сајам се одржава на око 1.800 квадратних метара изложбеног простора, а у оквиру 33 штанда, представиће се 190 излагача из Италије, Словеније, Мађарске, Хрватске, Републике Српске, Црне Горе, Чешке и Србије, док је Италија земља партнер. Програм Сајма предвиђа и пословни форум, Б2Б разговоре, као и трибине, предавања и презентација иностраних и домаћих компанија.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, је истакао да је Град Суботица локомотива привредног развоја целе Војводине и нагласио да је посебно поносан на пројекат изградње аква парка на Палићу, који би требало да буде катализатор даљих инвестиција и развоја Палића као туристичке дестинације.

,,Траса којом је кренуло највише државно руковдство на прави начин је испрађена и изнета, упркос свим тешкоћама, пре свега на територији Суботице и Новог Сада, а ту су и сремске локалне самоуправе које одскачу од осталог дела државе у погледу инвестиција”, рекао је Ђоковић, додавши да се значај Италије као земље партнера огледа у чињеници да су инвестиције италијанских компанија су на другом месту у АП Војводини, са 9,7 одсто учешћа у директним инвестицијама.

,,До сада је инвестирано више од 842 милиона евра, пре свега у агроиндустрију, сектор оплемењивања, али и финасијски сектор у Војводини“, напоменуо је Ђоковић.

Градоначелник Богдан Лабан је изразио задовољство што година у којој Италија и Србија обележавају 140 година дипломатских односа, као и десет година стратешког партнерства, протиче у знаку добрих односа и између Града Суботице и Амбасаде Италије, отварања нових погона италијанских инвеститора, интензивирања привредне сарадње са италијанским компанијама и инвеститорима, те унапређења културних веза са Италијанским културним центром.

,,Сајам у Суботици је место сусретања привредника, манифестација на којој се размењују идеје, информације, знања и искуства, место где се успостављају контакти. Значај се огледа и у томе што промовише стратешке циљеве у области привреде региона, усаглашене са привредном политиком наше земље“, рекао је Лабан.

Овогодишњи Сајам у Суботици је фокусиран на ИКТ сектор и утицај дигитализације на развој привреде и унапређење тржишта, односно на повезивање информационих технологија са осталим привредним гранама, потом на сарадњу привреде и академске заједнице и на важност дуалног образовања, с обзиром да је Град Суботица један од пионира дуалног образовања у Републици Србији, где се од школске 2016/2017. године дуално образовање спроводи чак у три суботичке средње школе. На овај начин град стимулише упис ученика на дефицитарне образовне профиле, а додељује и стипендије ученицима који похађају овакав тип наставног програма.

На свечаном отварању обратили су се и економски аташе Амбасаде Републике Италије у Београду, Фабрицио Косими, и директор Сектора за регионалне привредне коморе при Привредној комори Србије, Милош Јелић.

Извор мултимедијалног садржаја: Суботица инфо: https://www.subotica.info/