Иван Ђоковић: 12. међународна манифестација ,,Винофест“ у Вршцу омаж врхунском квалитету вина и винској култури овог поднебља


Вршац, 17. март 2017. – Град Вршац и Туристичка организација Вршац већ 12. пут организују међународни фестивал вина у Вршцу ,,Винофест“, који слави виноградарску традицију Вршца, који је надалеко познат по квалитетним винима.

Покровитеље који су подржали ову манифестацију су Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Покрајински секретаријат за привреду и туризам.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, посетио је данас Град Вршац и учествовао на свечаном отварању ове манифестације, изневши чињеницу да је АП Војводина увелико заступљена на европској винској мапи.

„Архимед је рекао дајте ми добар ослонац и довољно велику полугу и померићу свет. А постоји један, много мањи објекат, који је померио границе овог света. То је винска чаша. Од вина у њој су зависили ратови, са вином су се закључивала примирја. Велика књижевна дела, велике песме, велике љубави, велике туге, велика разочарења и велика весеља су почињала и завршавала се са вином. Вино је померало креативне границе наше цивилазaције. И зато сам одлучио да изађем пред вас са овом чашом. Чуо сам од једног винског витеза да је мудрост вина садржана у једној реченици, а она гласи да је једна чаша вина довољна, да су две мало. И, управо зато, ја сам изашао са чашом. Видим ваше осмехе, изразе лица и ову енергију и сигуран сам да данас најчешће спомињана реч у Вршцу неће бити „добар дан“ и „добродошли“ већ „живели!“, рекао је Иван Ђоковић.

Министар културе и јавног информисања, Владан Вукосављевић, изразио је задовољство због боравка у Вршцу у једној, како је рекао, традиционално богатој културној средини, богатој не само културом већ и сваком другом историјском, друштвеном, политичком, националном и међунационалном традицијом.

„Долазак у Вршац је празник сам по себи, али смо данас имали прилике, обилазећи неке установе културе, да се додатно уверимо колико је култура заштитни знак ове лепе вароши. На оваквом догађају поуздано можемо да кажемо да вино јесте култура. Вино је култура гајења винове лозе и култура гајења и култивисања људског духа кроз историју.

Тешко да се без вина и његове унутрашње и спољне симболике може дочарати укупна историја човечанства. Било је потка, окосница, ослонац и инспирација сваке врсте уметничког стваралаштва. Вино је, дакле, у једном симболичком смислу „пети елемент“, онај за којим цивилизација и симболика трагају, поред четири елемента. Овај пети елемент у вашој средини обитава као једна богата значајна традиција“, рекао је Вукосављевић.

Програм и понуда овогодишње винске манифестације, у чију шароликост посетиоци могу да се увере на препознатљивом вршачком тргу, поред изложбеног програма, састоји се и од стручних предавања и округлих столова на тему винарства и виноградарства, на којима учествује импозантан број винара и произвођача винарске и виноградарске опреме.

На овогодишњем ,,Винофесту“ излаже преко 60 учесника из земље и иностранства, а комисија сачињена од еминентних стручњака из области пољопривреде, технологије, туризма и сомелијерства, за које многи тврде да је занимање будућности, придодаје овој манифестацији, поред међународног, и такмичарски карактер.

Покрајински секретаријат са својим конкурсима за подстицање учешћа винара на домаћим, регионалним и иностраним сајмовима, као и концептуализацијом идеје о салону војвођанских вина који би био представљен двоипомилионском београдском тржишту, у многоме утиче на већу заступљеност домаћих винара, винарија и њихових производа на винском тржишту.