Сусрет потпредседника Ивана Ђоковића и председнице Светског удружења туристичких водича Фелиситас Вресниг

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, разговарао је данас са Фелиситас Вресниг (Felicitas Wressnig), председницом Светског удружења туристичких водича – WFTGA. Ђоковић и Вресниг су учесници на Годишњем скупу туристичких водича Војводине и на Конференцији у организацији Балканске асоцијације хотелијера и ресторатера БАХА у оквиру Сајма туризма 2017. на Новосадском сајму.

Један од кључних циљева Светског удружења туристичких водича је промоција туристичких водича и то на начин да буду препознати као амбасадори државе или региона из којег долазе, јер су прве, а неретко и једине особе које посетиоцима преносе дух, културно и историјско наслеђе, приликом путовања.

У разговору са председницом Светског удружења, потпредседник Ђоковић је нагласио значај размене позитивних искустава и знања у овом домену, са посебним акцентом на квалитет саме обуке и свестраности туристичких водича. Успостављање контаката са удружењима туристичких водича и институција за обуку, у многоме утиче на јачање професионалних веза, у исто време промовишући и штитећи њихову професију и интересе. На овај начин, унапређује се сама представка и професионални етички кодекс ове струке, при чему се успостављају високи стандарди професионалнизма и побољшање квалитета услуге кроз специјалистичке обуке и умрежавање. Поред тога, разговарало се и о унапређењу и проширењу сарадње институција, те о стратешким корацима Сектора за туризам и реионално-привредну сарадњу у наредној години.

Вресниг је историчар уметности и журналистике и лиценциран је туристички водич на четири језика. У протеклих десет година ангажована је у Светском удружењу туристичких водича, најпре као шеф обуке, а потом и као председница ове организације. Добивши лиценцу за WFTGA тренера 1999. године, радила је у неколико земаља, попут УАЕ, Јерменије, Грузије, Кипра и Холандских Антила.

Учесници састанка су били помоћник покрајинског секретара за област туризма, Сергеј Тамаш, шеф обуке и члан УО и WFTGA, др Ивана Ћурувија, и потпредседник Националне асоцијације туристичких водича Србије, др Милош Ћурувија.