Седма ткачка колонија у Стапару – омаж уметничким и старим занатима

 

 Сомбор/Стапар, 22. септембар 2021. – Отворена седма по реду ткачка колонија, колонија уметничких и старих заната у Дому културе у Стапару, у организацији Ерно мреже, у сарадњи са НАЛЕД-ом и Удружењем жена ,,Стапарска ружа. Подршку и покровитељство пружили су Град Сомбор, Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, као и Амбасада Сједињених Америчких Држава.

Стапар је и ове године домаћин свим учесницима и еминентним посетиоцима, при чему домаћини и организатори поручују да је ћилимарство и ове колоније постало традиција и у Војводини.

Према речима оргнаизатора, колоније се организују у славу стапарског ћилима чијој лепоти није одолео ни принц Чарлс кадa је пре неколико година био у посети Србији.

Ови ћилими се издвајају по венцима цвећа и ружа које су веште стапарске ткаље подигле на ниво народне уметности. Златно доба стапарског ћилимарства трајало до прве половине двадесетог века кад је Стапар важио за најпознатији центар ћилимарства у Бачкој. Стапарски ћилим је 2016. године као угрожено културно добро, уписан на Националну листу нематеријалног културног наслеђа.

Удружење Стапарска ружа у партнерству с удружењима из Оџака и Сомбора окупљеним у Етно мрежи и уз подршку града Сомбора посвећено раде на очувању и оживљавању овог елемента кроз израду комада са препознатљивим мотивом.  

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, учествовао је на отварању колоније, говоривши о подршци, мерама и бројним активностима Секретаријата усмереним ка уметничким и старим занатима, као и ка женском активитету и женском предузетништву.

Иванишевић је позвао све учеснике и оне који се препознају у мерама подршке Секретаријата да конкуришу на актуелне конкурсе у области женског предузетништва и других конкурса који су недавно расписани.

Учесница данашње манифестације била је и министар трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, која је истакла да је ткачка колонија још једна од манифестација којом се велича традиција и наше наслеђе, те оно што нашу земљу чини јединстваном, док се кроз очување културног наслеђа доприноси промовисању Србије, а посебно сектора туризма.

Према речима градоначелника Града Сомбора, Антонија Ратковића, ревитализација стапарског ћилима потекла је од идеје да се традиција отргне од заборава и изнедрена је посебна, сада већ традиционална манифестација.

,,Прича о очувању умећа стварања једног мотива повезала је два града, Сомбор и Пирот, као и руралне занатлије са државним званичницима. Лепота ових ручних радова окупила нас је у Стапару и доказала своју вредност, а сами радови су постали део протоколарних поклона како Града Сомбора, тако и званичника широм Србије”, истакао је градоначелник Ратковић.

У овогодишњој колонији уведена је новина, тачније традиционална колонија пустовања обогаћена је додатним техникама попут златовеза, пустовања, плетења и израде чипке. Данас су се окупиле најбоље ткаље, везиље, пустерке и плетиље из Стапара, Сомбора, Оџака, Инђије, Лознице, Панчева, Сремске Митровице, Великог Градишта, и Беле Паланке, а међу њима је и један изузетно талентован момак из Сокобање, као и многи основци из Стапара који учествују и чувају наслеђе свог места.