Sedma tkačka kolonija u Staparu – omaž umetničkim i starim zanatima

Sombor/Stapar, 22. septembar 2021. – Otvorena sedma po redu tkačka kolonija, kolonija umetničkih i starih zanata u Domu kulture u Staparu, u organizaciji Erno mreže, u saradnji sa NALED-om i Udruženjem žena ,,Staparska ruža. Podršku i pokroviteljstvo pružili su Grad Sombor, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Stapar je i ove godine domaćin svim učesnicima i eminentnim posetiocima, pri čemu domaćini i organizatori poručuju da je ćilimarstvo i ove kolonije postalo tradicija i u Vojvodini.

Prema rečima orgnaizatora, kolonije se organizuju u slavu staparskog ćilima čijoj lepoti nije odoleo ni princ Čarls kada je pre nekoliko godina bio u poseti Srbiji.

Ovi ćilimi se izdvajaju po vencima cveća i ruža koje su vešte staparske tkalje podigle na nivo narodne umetnosti. Zlatno doba staparskog ćilimarstva trajalo do prve polovine dvadesetog veka kad je Stapar važio za najpoznatiji centar ćilimarstva u Bačkoj. Staparski ćilim je 2016. godine kao ugroženo kulturno dobro, upisan na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Udruženje Staparska ruža u partnerstvu s udruženjima iz Odžaka i Sombora okupljenim u Etno mreži i uz podršku grada Sombora posvećeno rade na očuvanju i oživljavanju ovog elementa kroz izradu komada sa prepoznatljivim motivom.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, učestvovao je na otvaranju kolonije, govorivši o podršci, merama i brojnim aktivnostima Sekretarijata usmerenim ka umetničkim i starim zanatima, kao i ka ženskom aktivitetu i ženskom preduzetništvu.

Ivanišević je pozvao sve učesnike i one koji se prepoznaju u merama podrške Sekretarijata da konkurišu na aktuelne konkurse u oblasti ženskog preduzetništva i drugih konkursa koji su nedavno raspisani.

Učesnica današnje manifestacije bila je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, koja je istakla da je tkačka kolonija još jedna od manifestacija kojom se veliča tradicija i naše nasleđe, te ono što našu zemlju čini jedinstvanom, dok se kroz očuvanje kulturnog nasleđa doprinosi promovisanju Srbije, a posebno sektora turizma.

Prema rečima gradonačelnika Grada Sombora, Antonija Ratkovića, revitalizacija staparskog ćilima potekla je od ideje da se tradicija otrgne od zaborava i iznedrena je posebna, sada već tradicionalna manifestacija.

,,Priča o očuvanju umeća stvaranja jednog motiva povezala je dva grada, Sombor i Pirot, kao i ruralne zanatlije sa državnim zvaničnicima. Lepota ovih ručnih radova okupila nas je u Staparu i dokazala svoju vrednost, a sami radovi su postali deo protokolarnih poklona kako Grada Sombora, tako i zvaničnika širom Srbije“, istakao je gradonačelnik Ratković.

U ovogodišnjoj koloniji uvedena je novina, tačnije tradicionalna kolonija pustovanja obogaćena je dodatnim tehnikama poput zlatoveza, pustovanja, pletenja i izrade čipke. Danas su se okupile najbolje tkalje, vezilje, pusterke i pletilje iz Stapara, Sombora, Odžaka, Inđije, Loznice, Pančeva, Sremske Mitrovice, Velikog Gradišta, i Bele Palanke, a među njima je i jedan izuzetno talentovan momak iz Sokobanje, kao i mnogi osnovci iz Stapara koji učestvuju i čuvaju nasleđe svog mesta.