Потпредседник Ђоковић отворио изложбу уметничких фотографија Руског географског друштва

 

Нови Сад, 24. мај 2017. – Изложбу уметничких фотографија под називом „Најлепша земља“ са фотоконкурса Руског географског друштва, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић је отворио је речима да је 13.000 чланова овог друштва померало границе света, те да су захваљујући њима овековечена велика достигнућа на пољу истраживања. Поставка је изложена у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и биће доступна за јавност до суботе, 3. јуна 2017. године.

Потпредседник је нагласио да сама чињеница да је Руско географско друштво основано од стране царске породице веома значајна, као и податак да су многи политичари, дипломате, научници и привредници били његови чланови. ,,Руско географско друштво, заједно са Српским географским друштвом сарађује више од века, чији су истакнути чланови били Вук Стефановић Караџић, Валтазар Богишић, Јован Цвијић и многи други мање знани нашој јавности, али непобитно значајни“, рекао је Ђоковић, додавши да изложене фотографије не говоре само о величини и значају њихове тематске области, већ поседују идеолошко-политички концепт.

Он је нагласио да идеолошка димензија фотографија изложбе ,,Најлепша земља“ представља културолошку тековину читавог света, али да природна и рудна богатства не припадају свим народима, стога је поставка својеврсна антитеза, тврдња да нафта, гас и руде припадају свим цивилизацијама, што ремети чињеницу да је услов опстанка и стабилности света управо суверенитет државе.

Бројним посетиоцима су се овом приликом обратили проф. др Мирољуб Милинчић са Географског факултета Универзитета у Београду и проф. др Јован Плавша са Природно-математичког факултета, Департман за географију, туризам и хотелијерство, Универзитета у Новом Саду.

Фотоконкурс Руског географског друштва „Најлепша земља“ јесте медијски пројекат широких размера који је превасходно посвећен очувању природе Русије и њених пространстава, као и одговорног односа према животној средини и њеној заштити, а путем уметничких фотографија. Конкурс је први пут организован 2015. године, а на прошлогодишњем је учествовало 23.000 фотографа из Руске Федерације и других земаља који су послали око 110.000 снимака, при чему је најстарији учесник имао 87, а најмлађи 5 година. Фотографије су разматране у 14 номинација.

Руско географско друштво је основано по налогу цара Николаја I током 1845. године, чији је основни циљ био окупљање, умрежавање и пружање помоћи и подршке перспективним младим руским истраживачима да на свеобухватан начин истраже своју земљу. Својим деловањем, ова организација је пружила велики допринос проучавању европске Русије, Урала, Сибира, Далеког истока, Средње и Централне Азије, Кавказа, Ирана, Индије, Нове Гвинеје, поларних региона и других области. Они су поставили темељ националних и природих ресурса, као и идеју првих руских посебно заштићених подручја у оквиру Комитета за заштиту природе Царског Руског географског друштва, чији је оснивач био академик Иван Парфењевич Бородин.

Новембра 2009. године, Сергеј Кужегедович Шојгу постаје председник Руског географског друштва, а формиран је и Савет покровитеља којим председава Председик Русије Владимир Владимирович Путин.

Отварању изложбе су присуствовали представници Скупштине АП Војводине, Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, представници компаније ,,Јужни ток“ и други.