Посета покрајинског секретара др Ненада Иванишевића и директорице ТОС-а Марије Лабовић општини Кула: више улагања у туризам општине

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и директорица Туристичке организације Србије, Марија Лабовић, посетили су општину Кула где су се најпре састали и разговарали са председником општине, Дамјаном Миљанићем, у Општинској управи, а потом посетити средњу школу ,,Петро Кузмјак” у Руском Крстуру која има посебан, туристички смер.

Иванишевић и Лабовићева су у средњој школи у Руском Крстуру, која се састоји из три целине, основне школе, средње школе и дома за ученике, сазнали све о раду и наставном програму у оквиру два смера – општи смер, као и веома важан смер за туристичко – хотелијерског техничара.

Ова школа образује око 250 ученика, при чему се на гимназијском смеру одвија двојезична настава, на српском и русинском језику, што чини ову школу јединственом. Поред тога, ова образовна установа располаже са домом за ученике, кухињом, фискултурном салом, спортским теренима, библиотеком и добро опремљеним кабинетима за одржавање наставе.

Према речима покрајинског секретара Иванишевића, веома је важно промовисати стручне смерове, попут туристичког смера у школи ,,Петро Кузмјак“, с обзиром да је неопходно градити капацитете и базу стручњака и квалификоване радне снаге за одређене пословне профиле, а посебно у оквиру области туризма, где је неопходно још више радити на унапређењу услова рада, али и на промовисању постојећих и отварању нових стручних смерова у образовном систему наше земље.

,,Покрајински секретаријат за привреду и туризам у Западнобачки округ уложио преко 30 милиона динара, укупно преко 7 милиона динара у Кулу, у претходном периоду. У току је израда стратегије развоја туризма, тако да је идеја да са председником општине Кула сагледамо где би то желели да буде туризам у овој општини у наредних пет година. Поред свих капацитета, у Кули су веома заступљени верски и културолошки туризам, као важни видови туризма у које усмеравамо значајна средства”, рекао је Иванишевић.

Председник општине Кула је истакао да су многобројни пројекти у току, као и да се туристички капацитети проширују на територији ове општине. Миљанић је додао да је Руски Крстур место у ком је веома заступљен верски туризам, што и јесте једна од претпоставки за веће улагање у туризам.

Марија Лабовић је овом приликом рекла да се у току данашње посете разговарало о важности увезивања локалитета, те да је важно, како за ову дестинацију, тако и за друге, креирати квалитетан и садржајан дан боравка и на тај начин привући туристе. Лабовићева је додала да ће Туристичка организација Србије пружити подршку и помоћ ТО Кула и осталим туристичким организацијама, како би што квалитетније представили своје капацитете.

Делегација је посетила цркву Водица код Руског Крстура које је светиште које посећују многи ходочасници гркокатоличке али и других исповести.

Учесници данашње посете били су и помоћник покрајинског секретара, Милан Јарић, као и представници општине Кула и Туристичке организације Кула који су корисници средстава Секретаријата за промотивне активности туристичких потенцијала ове општине.