Иванишевић: Подршка сектору уметничких и старих заната у Војводини

Нови Сад, 19. јул 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, разговарао је са председником Удружења занатлија Града Новог Сада, Славком Новаковићем, о актуелној ситуацији и околностима у оквиру сектора занатства како на територији Јужнобачког округа, тако и у ширем смислу, те о могућностима за унапређење сарадње, уз неизоставно јачање овог веома важног производног сектора у Војводини.

Учесник сусрета био је и секретар Удружења занатлија Нови Сад, Вељко Анђелић.

Размењена су сазнања, мишљења, ставови међу саговорницима о стању у занатству, а изложени су и планови и пројекти Удружења који су у току.

Секретар Иванишевић је изнео и појединости о мерама подршке коју Секретаријат, као ресорна покрајинска институција за сектор занатства обезбеђује и пружа занатлијама, попут актуелног јавног конкурса намењеног старим и уметничким занатима, односно пословима домаће радиности на територији Војводине, а којима се утиче на укупан развој предузетништва у Војводини.

,,Традиционални занат јесте вештина, нарочито ручног рада, и професија која подразумева целокупан процес израде уникатних производа и пружања услуга, као и употребу природних материјала у процесу производње. Покрајински секретаријат додељује пет милиона динара бесповратно ради унапређења и очувања процеса производње, на начин који не угрожава традиционалну технологију карактеристичну за уметнички занат. Наш циљ јесте повећање конкурентности, а тиме и унапређење области предузетништва и привредне климе у покрајини“, рекао је овом приликом Иванишевић, нагласивши да је конкурс намењен предузетницима, микро и малим правним лицима, за набавку опреме или репроматеријала, као и да је исти отворен до 22. јула текуће године.

Разговор са управом Удружења је текао и у правцу предстојећих манифестација, односно сајамова који су планирани од септебра месеца, у сарадњи са Новосадским сајмом.

Иванишевић је позвао Удружење занатлија Новог Сада, као и друга активна удружења у сектору занатства у Војводини, да узму активно учешће на предстојећем Сајму предузетништва, у оквиру стручних специјализованих трибина и панела, али и у оквиру изложбеног простора Секретаријата. Сајам ће бити одржан уколико мере Кризног штаба буду дозволиле и биће организован у потпуности у складу са поменутим мерама превенције ширења заразних болести Covid-19.

Разговарало се и о концепту сајамске манифестације посвећене старим занатима, на којој би сви заинтересовани могли да се поближе упознају са појмом занатства, а посебно са старим и традиционалним занатима, те стекли утисак и представу о њиховом потенцијалу и важности, како за очување културолошких обележја заједница које живе на овим просторима, тако и за јачање предузетништва и привредне климе у Војводини.