Др Мирјана Крањац учесник конференције посвећене предузетницама и иновацијама у предузетништву Војводине

Помоћница покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова, за област предузетништва, запошљавања и занатства, др Мирјана Крањац, учествовала је на прошлонедељној конференцији значајној за област привреде и активној улози жена у предузетништву, под називом ,,Предузетнице и иновације – Војводина у светлу ЕУ интеграција“. Бројне предузетнице и предузетници са територији Покрајине, присуствовали су и узели активно учешће у конференцији, дајући сопствени допринос у виду примера добре праксе, статистике, као и решења за превализажење проблема и препрека у оквиру пословне политике појединачних компанија.

Организатор конференције су Академија женског предузетништва и Унија послодаваца Војводине, у сарадњи са Гаранцијским фондом АП Војводине, под покровитељством UNESCO и Европским покретом Србија. Поред специјалне гошће и учеснице конференције Њ. Е. Дагмар Репчекова, амбасадорке Републике Словачке у Београду, присутнима су своје теме изнеле и гошће из Чешке и Словачке.

Теме попут улоге жена у управљању предузећа, ,,јуниор“ предузетника и менаџера, финансијске и нефинансијске подршке у предузетништву, фондови ризичног капитала, само су делић програма конференције чији је циљ јачање свести и активно учешће доносиоца одлука, тачније релевантних институција и организација у унапређењу области предузетништва и привреде уопште у Србији.

Цитатима Линде Бери ,,очекуј неочекивано, и кад год је могуће, буди неочекивана“ и Роузмери Бар ,,оно што жене морају да науче је да им нико неће дати снагу – снага се мора уграбити“, др Мирјана Крањац започела је излагање о подршци коју Покрајинска влада и Секретаријат кроз своје програме активне политике запошљавања пружа запошљавању и самозапошљавању жена са високим образовањем.

,,Потребно је покренути се и схватити сопствени капацитет, таленат и могућности“, рекла је др Крањац и истакла статистику тренутног стања у Војводини у области запошљавања: ,,У периоду од 2010. до 2015. године, у Покрајини је запослено самозапошљавањем 2.847 особа, а запослено 8.240 незапослених лица. Самозапослених жена ке свега 5,9 одсто, односно запослено 3,4 одсто од укупног броја запослених у овом периоду. Данас је 7,6 одсто незапослених са високом стручном спремом, од чега је 5 одсто жена. Посматрајући све аналитичке показатеље, жене су данас све равноправније у борби за радно место, а евидентан је и раст самозапослених жена. Ипак, свима је неопходно менторство, едукација, стицање нових знања и вештина, а најзначајнија неопходност је повезаност са светом науке, тачније са универзитетима, који би морали бити отворенији за предузетнике“, нагласила је др Крањац.  

Међу истакнутим предавачима су и маст. екон. Гордана Лазаревић из Европског покрета у Србији која је изнела презентацију под називом „Жене у управљању предузећа-судар са стакленим зидом“, док је проф Фуада Станковић, прва шефица UNESCO катедре за студије предузетништва Универзитета у Новом Саду и председница Европског покрета у Србији Нови Сад, овом приликом говорила о инвестирању у људе и вештине у предузетништву, што представља кључ за јачање ове значајне привредне гране. Мр Јана Забунов, директорка, Академије женског предузетништва  је поред улоге организатора имала и улогу предавача, представивши рад Академије кроз деценију постојања.

Део конференције је био посвећен и тзв. „еlevator speech“ програму, односно презентацијама бизнис идеја од стране будућих младих предузетница.