Велика заинтересованост кинеских покрајина Џеђанг и Ђангсу за интензивирање сарадње са Војводином

Нови Сад, 11. октобар 2017. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, боравио је протекле недеље у посети НР Кини, са представницима асоцијација кинеских привредника у Републици Србији и АП Војводини и Асоцијације грађана града Лишуи Покрајине Џеђанг у Републици Србији, где су уприличени сусрети са представницима јавног, приватног и цивилног сектора Покрајине Џеђанг, њених градова Ханџоу, Нингбо и Лишуи са округом Јинјун, као и Покрајине Ђангсу и града Нантонг, као и засебне кинеску покрајине – града Шангај.

пријем код вицегувернерке Покрајине Џеђанг, Лијанг Лиминг (град Ханџоу, Покрајина Џеђанг)

Посета кинеским покрајинама уприличена је у сарадњи са председником Асоцијације кинеских привредника у Србији, Сијао Гуом, председником Асоцијације кинеских привредника Војводине, Јунвеи Зоуом и председником Асоцијације грађана града Лишуи Покрајине Џеђанг у Републици Србији, Јунјонг Зоуом.

сусрет са вицегувернерком Покрајине Џеђанг, Лијанг Лиминг (град Ханџоу, Покрајина Џеђанг)

Потпредседник Ђоковић се приликом посете граду Ханџоу, главном граду Покрајине Џеђанг, састао са вицегувернерком Покрајине Џеђанг, Лијанг Лиминг и директорима одсека за привреду, туризам, спољне послове и међународну сарадњу, међусобно се упознавши са особеностима покрајина Џеђанг и Војводина, а разговарали су и о потенцијалима Војводине за инвестиције привредника ове кинеске покрајине.

сусрет са градоначелницом Јинјун округа, Јибо Ли (град Лишуи, Покрајина Џеђанг)

У току боравка у НР Кини, Ђоковић се састао и са градоначелницом Јинјун округа, града Лишуи, Покрајине Џеђанг, Јибо Ли, градоначелником града Лишуи, Џу Ченом и генералним секретаром Комунистичке партије у Покрајини Џеђанг, Ли Веинингом. Организован је и сусрет са руководством централног градског дистрикта, Чонгчуан дистрикт града Нантонг, које представља старо градско језгро.

сусрет са потпредседником политичког савета града Нингбо, (Покрајина Џеђанг), Ју Веинијаном

У граду Нингбо је разговарао са директором слободне зоне, односно директором Бироа за трговинску сарадњу Административног комитета слободне зоне, утврдивши да је сама лука Нингбо геостратешки и политички веома значајна за Кину, јер је сматрају почетном тачком модерног ,,Пута свиле“, што је и сам некада представљао, тако да се скоро читав спољнотрговински промет Србије и Кине обавља преко ове луке. Потпредседник је овом приликом обишао и Центар за трговину и велепродају увезених роба – ICTM, који управља ланем од 40 малопродајних центара у НР Кини и који координира сајамске манифестације и сталне изложбене павиљоне шеснаест земаља централне и источне Европе, за које је формирана стална поставка у оквиру јединственог павиљона са централном позицијом у Центру.

обилазак Центра ICTM и павиљона

обилазак Павиљона Републике Србије

Такође, у граду Ханџоу посетио је Департман за трговину Покрајине Џеђанг, и састао са представницима Центра за промоцију међународних инвестиција Покрајине Џеђанг, као и са секретаром партије Федерације повратника прекоморских Кинеза Покрајине Џеђанг, Чен Гуоронгом.

Универзитет Покрајине Џеђанг за пољопривреду и шумарство (град Ханџоу, Покрајина Џеђанг)

У погледу образовних установа Ђоковић је посетио Универзитет Покрајине Џеђанг за пољопривреду и шумарство у граду Ханџоу где се састао са ректором проф. др Јибин Јинг. Овај Универзитет броји шеснаест факултета са око 30.000 студената, а значајно је да је побратимљен са Универзитетом у Новом Саду и носилац је пројекта Конфуцијевог института на Филозофском факултету.

сусрет са ректором Универзитета Покрајине Џеђанг, проф. др Јибин Јингом

Овом приликом су се разменила искуства, као и информације о могућностима продубљивања сарадње са Пољопривредним факултетом у Новом Саду, са којим се већ разматра и реализује неколико конкретних пројеката. Поред тога, Ђоковић је био почасни гост и Школе за учење страних језика Лиан ду дистрикта Лиан ду ове покрајине, једне од највећих приватних образовних установа.

дружење са ученицима Школе за учење страних језика Лиан ду (дистрикта Лиан ду, Покрајина Џеђанг)

У току посете, реализован је и састанак потпредседника Ђоковића са потпредседником Кинеске политичке консултативне народне конференције комитета града Нантонг, Ма Ксиао Пингом, чији се резултати огледају у обостраној спремности да се пружи подршка за проширење сарадње две покрајине, почевши од градског нивоа.

Приликом сусрета са званичницима две кинеске покрајине, потпредседник Ђоковић их је упознао са географским, демографским и привредним појединостима АП Војводине, и био учесник и почасни гост неколико међународних конференција, које су окупиле неколико хиљада људи, превасходно из дипломатско-конзуларних представништава широм света. 

обилазак храма Хуангди (град Лишуи, Покрајина Џеђанг)

Потпредседник Ђоковић је упознат са чињеницом да 5.500 Кинеза живи и ради на територији Републике Србије, од чега је 4.500 држављана кинеске Покрајине Џеђанг, док је од тог броја чак 4.000 из града Лишуи. Покрајина Џеђанг је формално трећа најразвијенија покрајина у НР Кини, са 56 милиона становника и 800 милијарди долара бруто друштвеног производа, а незванично јесте и најперспективнија кинеска покрајина, док је Покрајина Ђангсу једна од водећих у економском развоју и једна је од три најразвијеније покрајине у Кини, поред покрајина Гуангдонг и Џеђанг.

Представници асоцијација кинеских привредника у Републици Србији и АП Војводини и Асоцијације грађана града Лишуи Покрајине Џеђанг у Републици Србији, са потпредседником Ђоковићем, посетили су и једну од највећих светиња кинеског народа у Покрајини Џеђанг, Храм жутог цара, тачније храм Хуангди, чије је тло и окружење погодно за снимање темстаких филмова свих светских продукција, од Сједињених Америчких Држава, све до кинеске филмске продукције.

обилазак храма Хуангди (град Лишуи, Покрајина Џеђанг)