Васин: Тринаест милиона динара за пројекте развоја кластер организација

 

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова годинама развија и унапређује програме подршке кластер организацијама, интересним организацијама предузетника, којима се настоји унапредити привредна и пословна клима у АП Војводини. Пружајући подршку пословном удруживању и умрежавању, Секретаријат донео одлуку на основу прошлогодишњег конкурса намењеног кластерима, којом је доделио бесповратна средства у укупном износу од 12.950.000 динара за пројекте који се односе се на различите привредне гране и делатности – развој здравственог и винског туризма, развој креативних индустрија, информационих технологија, органске производње хране и металског сектора.

,,Кластери и кластерско деловање су део европске агенде удруживања привредника, те пружање подршке кластерима доприноси европском путу Србије. Покрајинска влада је препознала значај кластерског удруживања, као и деловања привредних и других субјеката у заједничкој форми. Када делују заједно, могу лакше да остваре жељени програмски циљ“, рекао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин.

Он је данас прецизирао да је у оквиру програма подршке кластер организацијама издвојено заправо 15 милиона динара, те да је додељених 13 милиона динара, за 15 пројеката, заправо део прве одлуке по јавном позиву расписаном прошле године за кластер организације.
,,Захваљујући покрајинској политици подршке кластерима, ИКТ кластер информационо-комуникационих технологија и ВМЦ Војводина метал кластер, добитници су значајних европских признања и сврстани су међу најбоље европске кластере“, рекао је Васин, нагласивши да Покрајинска влада настоји да кластеризацију усмери и на област пољопривреде, као и на остале делатности које представљају основ привреде Војводине. Растући број кластера, квалитетни пројекти и велико интересовање за јавне позиве секретаријата, су поуздан показатељ успеха оствареног у овој привредној сфери.

Помоћница покрајинског секретара за област запошљавања, предузетништва и занатства, др Мирјана Крањац је истакла да је веома важно да кластери спроведу адекватан процес акредитације кластер организација, тачније усвајање веома сложеног и квалитетног система, који би регулисао ефикасност и квалитет сваког кластера, као и њихових пословних и производних процеса.

Кластер организације које су учествовале на јавном позиву Секретаријата, пријавиле су пројекте чији је основни циљ унапређење конкурентности привреде Војводине путем пословног удруживања и умрежавања правних лица са потпорним организацијама, тачније развојним агенцијама, школским и високошколским установама, научним институтима и слично.