Zamenik Počuč u poseti saračkoj zanatskoj radnji u Bačkoj Palanci

Bačka Palanka, 14. avgust 2019. – Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, mr Pavle Počuč, boravio je danas u radnoj poseti Opštini Bačka Palanka, u okviru koje je posetio jednu od saračkih zanatskih radnji pod nazivom ,,Mikele Plus“. Ova zanatska radnja proizvodi sedla za konje izuzetnog kvaliteta, pritom negujući ovaj sve ređi stari zanat u AP Vojvodini.

Zamenik Počuč je istakao da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u kontinuitetu, već dugi niz godina, pruža podršku ovoj delatnosti koja je sve manje zastupljena, sa ciljem da revitalizuje i unapredi rad zanatskih radionica.  

,,Cilj Sekretarijata je da se bespovratnim sredstvima omogući preduzetnicima koji posluju u okviru ove delatnosti da nabave neophodne mašine i repromaterijal koji će doprineti boljem radu i očuvanju starih zanata. Pozitivan primer u praksi je gotovo zaboravljen zanat – sarač“, rekao je Počuč.

On dodaje da je ove godine odlukom po konkursu namenjenom preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, od interesa za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, podržano ukupno 33 zanatske radionice u Vojvodini sa sredstvima od ukupno pet miliona dinara, tačnije po 2,5 miliona za kapitalne i tekuće subvencije.