Иванишевић у Суботици о почетку прекограничног пројекта о примени вештачке интелигенције у туризму: сложни суседи граде будућност заједно

На данашњој конференцији за медије поводом успостављања оквирних механизама будуће сарадње између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам Економскoг факултета у Суботици, као и Еврорегионалне развојне агенције ДКМТ Дунав-Криш-Мориш-Тиса, а у оквиру пројекта под називом ,,Smart Tourism: The joint future of Pannonian region“, покрајински секретар др Ненад Иванишевић истакао је да је сам почетак пројекта уједно и успостављање новог система у облику туризма.

Циљ пројекта је креирање паметне туристичке платформе која ће представљати нови туристички модел, као пилот за развој паметног туризма у обе земље, како би се заједнички управљало информацијама у туристичке и културне сврхе.

Пројекат је финансиран средствима Европске уније у оквиру Програма Interreg VI-A IPA Мађарска – Србија 2021 – 2027, са циљем увођења тековина паметног туризма у регион Војводине, односно интеграција дигиталних технологија и вештачке интелигенције у развој туристичких дестинација.

,,Мото Европске уније у оквиру претходног позива је био, у преводу, сложни суседи граде будућност заједно. Кључна реч јесте заједно, а најважнија јесте будућност. Ово је први пројекат, који представља искорак у будућност, и први је пројекат у региону, где три субјекта креирају заједничку туристичку понуду уз употребу вештачке интелигенције и бришу границу између две државе”, рекао је Иванишевић, чији је Секретаријат носилац овог прекограничног пројекта.

Иванишевић је додао да је ово први корак ка будућности туризма чији ток није у потпуности могуће предвидети, али је исто тако предуслов за позиционирање партнерских земаља у сам врх на туристичком тржишту у региону.

,,Направићемо шеснаест пунктова на територији регије где ће туристи моћи уз употребу вештачке интелигенције и платформе која се креира, према сопственом нахођењу дефинишу оно што их интересује и добију јасну информацију где се то налази”, додао је покрајински секретар.

Иванишевић је потписао Споразум о сарадњи са Економским факултетом у Суботици, који је у име декана потписала је проф. др Ивана Медвед, продекан за финансије, у присуству Естер Чокаши испред Еврорегионалне развојне агенције Дунав – Криш – Мориш – Тиса ДКМТ, партнера на пројекту из Мађарске.

Током имплементације пројекта дигиталне сигнализаторске машине ће бити постављене на различитим локалитетима у панонском региону које ће служити као туристичка информација, а развијаће се и алати који користе вештачку интелигенцију, како би пружили јединствену туристичку понуду према личним преференцијама у погледу прекограничних тематских рута заснованих на културном наслеђу и природном благу.

Напредне базе података ће бити прикупљене у току специјализованих туристичких тура са експертима из поменуте прекограничне области и представника одабраних европских градова, чији ће резултати бити окосница ових база на основу које ће се туристима нудити аранжмани на основу личних преференција.

Трајање Пројекта је 24 месеца.