Иванишевић на обележавању годишњице Велике битке код Петроварадина

Код споменика на брду Везирац, данас је обележено 308 година од Велике битке код Петроварадина која се одиграла 1716. године између Аустрије и Отоманске империје.

Ову Битку већ 22 године за редом обележава Удружење Везирац 1716, у присуству бројних званица из јавног и приватног сектора и из дипломатско конзуларних представништава.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, обратио се присутнима поручивши да поучени сопственим и грешкама других, те да научимо како из једне битке, из непријатељства рађа партнерство и заједничка иницијатива.

,,Из свих битака смо извукли поуке и градимо пријатељства по целом свету. Од наредне године ћемо у сарадњи са организаторима ове манифестације настојати да ово место уврстимо на мапу значајних места, као посебну туристичку атракцију и представимо га широј јавности, као и на манифестацијама на којима учествујемо, почев од међународног сајма туризма”, рекао је Иванишевић.

Обележавању су присуствовали и положили венце код споменика представници Републичке и Покрајинске владе, Града Новог Сада,  општине Сремски Карловци, те амбасада Аустрије, Турске, Мађарске, Делегације Европске уније и Мисије ОЕБС-а у Србији.

Битка код Петроварадина је била прва велика победа аустријске војске у рату између Аустрије и Оцманског царства који се одвијао у периоду од 1716. до 1718. године код Петроварадина, када је Османско царство започело поход на Аустрију, са намером да измени одлуке Карловачког мира и поврати Мореју.

Непријатељства дуж границе два царства почела су у првој половини , тачније у априлу 1716. године, а учешће су имали и Срби који су служили као граничари на подручју Војне крајине, и били у саставу аустријске војске од око 76.000 војника.

Ова велика битка је оставила значајне историјске трагове у топонимима брда Везирац, Алибеговац и Занош, а након ове битке код Петроварадина принц Евгеније је исте године освојио Темишвар, потом и Београд чиме су стечени услови за склапање мира Пожаревцу којим је Аустрија добила Банат, Малу Влашку и северни део Србије.

Споменик у част победе Савојског над Османлијама подигнут је на Везирцу 1902. године према пројекту загребачког архитекте Хермана Болеа.