Unapređenje regionalne saradnje preko zajedničkih projekata

Novi Sad, 20. jul 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković primio je danas, sa saradnicima, delegaciju iz Češke, u kojoj su bili predstavnici Češke razvojne agencije, češke kompanije ENVIROS i Ambasade Republike Češke.

U ovom susretu, najviše je razgovarano o unapređenju regionalne saradnje, te konkretnim oblicima ostvarivanja saradnje između Srbije i AP Vojvodine sa regionima u Češkoj, u okviru realizacije zajedničkih projekata u oblastima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energija i zaštite životne sredine.

Dobar primer za uspešnu saradnju koju Srbija i Češka imaju, potvrđen je i današnjom posetom, i čestitkama direktora Češke razvojne agencije Pavela Freliha, upućenim potpredsedniku Đokoviću i Pokrajinskoj vladi, povodom bespovratnih sredstva u visini 20.000 evra, koje je ova institucija izdvojila za realizaciju projekata energetske efikasnosti u AP Vojvodini.

Naime, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj je, zajedno sa kompanijom ENVIROS, konkurisao za ova sredstva u martu mesecu. Zahvaljujući njima će biti izrađena projektno-tehnička dokumentacija u okviru pilot projekta, namenjenog rešenjima u oblasti energetske efikasnosti, koja će biti realizovana pet vojvođanskih opština u javnom sektoru.

Potpredsednik Đoković je istakao da Pokrajinska vlada podržava ovaj i slične projekte, koji se razvijaju u lokalnim samoupravama, i koji bi u budućnosti mogli da uključe i privatan sektor.

„Povećanje energetske efikasnosti znači i rast profita. Postoje realni potencijali za povezivanje Srbije i Vojvodine sa češkim regionima u različitim oblastima, koje treba zajednički prepoznati i realizovati poput ovog aktuelnog projekta“, istakao je Đoković podsetivši i na pozitivne primere projekata sa češkim ulaganjima u Srbobranu, Beloj Crkvi i Novom Sadu.

„Češka i Srbija imaju dobre odnose. Mnogo je zajedničkih oblasti i zajedničkih interesovanja i mi snažno podržavamo Srbiju na putu ka Evropi“, istakao je Pavel Frelih i dodao da projekti iz oblasti zaštite životne sredine, vodosnabdevanja ili energetike unapređuju društvo. On je izrazio uverenje da će i ovaj projekat biti nastavljen uz pomoć fondova Evropske unije.

Pored predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, sastanku su prisustvovali i predstavnici Razvojne agencije Vojvodine.