„Taština malih razlika“ Grejsona Perija u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine: Novi Sad polazna tačka na Balkanskoj turneji


Novi Sad, 7. april 2017. – Muzej savremene umetnosti Vojvodine i ove godine je domaćin izložbe od međunarodnog značaja, tačnije postavke stvaralačkog opusa jednog od najvećih britanskih i svetskih umetnika Grejsona Perija.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, Nj. E. ambasador Velike Britanije u Republici Srbiji Denis Kif (Denis Keefe), direktorka Britanskog saveta za Zapadni Balkan Kler Sirs (Claire Sears), kao i v.d. Muzeja Radovan Jokić, bili su učesnici svečanog otvaranja izložbe.

„Taština malih razlika“ Grejsona Perija u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine biće dostupna za javnost od 7. aprila do 20. maja 2017. godine, a Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021, prvi je od pet gradova Zapadnog Balkana u kome će Britanski savet predstaviti izložbu u tekućoj godini u okviru svoje ,,Baklanske turneje“. Na ovaj način, Britanski savet nastoji da nastavi saradnju sa muzejima u regionu, kako bi predstavio najbolje od britanske savremene umetnosti, unapredio muzejske prakse, učvrstio saradnju i pospešio razmenu iskustava eminentnih stručnjaka iz Velike Britanije i Republike Srbije u domenu kulture i umetnosti.

Potpredsednik Ivan Đoković je Muzej savremene umetnosti Vojvodine nazvao ,,nacionalnim“, prevashodno iz razloga što je upravo Muzej savremene umetnosti u Beogradu već godinama zatvoren usled radova. ,,Trenutno smo u situaciji da je naša institucija savremene umetnosti u Novom Sadu. Upravo ovde egzistira svet koji može da apsorbuje i percipira ovakvu vrstu umetnosti, zbog svog multinacionalnog, multietničnog i multikonfesionalnog karaktera usled čega AP Vojvodina ima specifičnu kulturu koja se može okarakterisati kao ,,mala Evropa“. Sasvim zasluženo je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu, te je na svima koji konzumiraju kulturu, ali i emituju i spajaju je, da to iznesu na adekvatan način ka svetskom auditorijumu“, istakao je Đoković, dodavši da je Grejon Peri predstavio i našu stvarnost, ne samo stvarnost u Velikoj Britaniji, u kojoj je nastajao kapitalizam i etičke vrednosti, jer smo i sami kroz novi model društva i privrede apsorbovali sve te vrednosti. Sam način predstavke na tapiserijama jeste izraz da je u toku revolucija, emancipacija malog čoveka od kapitala.

Nj.E. ambasador Velike britanije u Republici Srbiji Denis Kif obratio se prisutnima rečima da se Grejson Peri svojim umetničkim opusom pozabavio razlikama među društvenim  odnosima, ali i između tehnike i ideje, prošlosti i sadašnjosti, lepotice i zveri. Za njega, kao ambasadora, ova izložba jeste mnogo više od izložbe, ona je dokaz da je saradnja dveju zemalja u oblasti kulture sve intenzivnija. Ova činjenica je posebno važna u godini kada se obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Velike Britanije i Republike Srbije.

Umetnička postavka ovog čuvenog umetnika sastoji se od šest impozantnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka, tapiserije su posvećene životu izmišljenog lika Tima Rejkvela, počev od njegovog detinjstva, preko adolescencije, sve do njegove iznenadne smrti. Bogatstvo sadržine, detalja i boja, na najekspresivniji način oslikavaju ekscentričnosti i jedinstvenosti života u Velikoj Britaniji, dizajn, enterijer, britansku gastronomiju, političke okolnosti i drugo, što utiče da tapiserije podsećaju na dela iz perioda rane renesanse, sa primesama demografskog i sociološkog istraživanja.

V.d. direktor Muzeja Radovan Jokić, naveo je da je autor izložbe predstavio i sopstveno odrastanje među tipičnim dečacima Eseksa, ali i devojčicu Kler, inspiraciju njegovog detinjstva. ,,Pred nama je velika umetnička figura, jasnih, kao žilet britkih prizora, ali i mnogo nedoumica i tajni koje se ni za čitavo trajanje izložbe neće moći razrešiti. Reč je o jednom od najkomplikovanijih savremenih umetnika čija dela čine skup kodiranih zagonetki i slagalica, filigranskih fragmenata socijalnih i emocionalnih tokova materijalizovanih u slici, keramici visokog sjaja, ili, pak, kroz prizore čudesne mat površine konca koji diše milionima pora tapiserije bez odraza“, rekao je Jokić, nadahnut jedinstvenim umetničkim izrazom Grejsona Perija.   

Kler Sirs je istakla da izložba poziva na diskusiju o mnogim pitanjima – o ukusima, staležu, rodu, identitetu, o onome šta kupujemo, jedemo i oblačimo, te šta sve to govori o nama samima. Ona je dodala da je Grejoson Peri ovogodišnja ,,vruća vest“, delom što je najavljena i velika izložba u Londonu, a delom što ona govori o ljudskim bićima, te njihovoj fasciniranosti tuđim životima, pričama i ponašanjem.

Grejson Peri je rođen 1960. godine u Čelmsfordu u oblasti Eseks, a danas živi i radi u Londonu. Jedan je od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika, sa dugogodišnjim iskustvom u pogledu samostalnih izložbi u najvećim svetskim muzejima i galerijama.

Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije Britanskog saveta i kolekcije ,,Arts Council“-a kojom upravlja londonski ,,Southbank“ centar.