Од производње до пласмана: Обуке за развој ,,start up“ компанија у области органске пољопривреде

Нови Сад, 22. септембар 2015.Двонедељна серија обука за развој ,,start up“ компанија у области услуга у органској пољопривреди званично је данас почела данас у просторијама Покрајинске владе, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, а у организацији Зелене мреже Војводине и владине организације из Немачке ГИЗ. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин, обратио се младим полазницима из света предузетништва и угоститељства речима да је сама Војводина велика фабрика органске хране, у којој има места за све оне младе предузетнике који би стицањем адекватних вештина и знања у погледу маркетинга и пласмана производа попунили евидентне нише на домаћем тржишту.

 

Циљна група ових представаља нису примарни произвођачи, већ сви они који имају жељу и идеје да се баве предузетништвом у оквиру услужних делатности у сектору органске пољопривреде. Маркетиншке, предузетничке и стратешке вештине, у комбинацији са стеченим знањем о конкурентности, позиционирању пословања и представљању истог на друштвеним мрежама, ка и сопственом креативношћу полазника, могу умногоме допринети квалитетнијем пласману органских производа на домаће и инострано тржиште.

,,Покрајинска влада већ дуги низ година подржава идеју да Војводина постане фабрика за производњу органске хране, јер овакав производ има своје место на тржишту и квалитет. Циљ је да се подстакне идеја о узгоју здраве, органске хране, у оквиру које је спроведен низ обука које су користиле самим произвођачима у Војводини, превасходно власницима малих парцела. Након процеса пречишћавања земљишта и производње, наступа важна етапа, освајање тржишта. У читавом производно-маркетиншком ланцу морате имати обучена, стручна лица. Од непроцењиве је вредности способност да се овлада тржиштем, како домаћим, тако и иностраним, јер је органска храна извозна шанса читаве Србије“, истакао је Васин.

Обуке води Зелена мрежа Војводине, на челу са Оливером Радовановић, са својим стручним предавачима, који ће у наредне две недеље упознати полазнике са основним законима који важе у сектору органске производње. Циљ обука је креирање сектора услуга у органској пољопривреди и попуњавање празног простора у овој области који је евидентан на домаћем тржишту између произвођача и купаца органских производа.

Покровитељ обука је владина организација из Немачке за међународну сарадњу ГИЗ, а сама предавања се одржавају од 22. до 24. септембра 2015. године, у плавом салону, од 9 до 16 часова.