Promocija novoosnovanog klastera u okviru Interreg IPA projekta prekogranične saradnje sa Republikom Hrvatskom

Novi Sad, 31. avgust 2020. – Proteklog vikenda zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, mr Pavle Počuč, posetio je Grad Sombor i tom prilikom učestvovao u promociji novoosnovanog klastera u okviru programa ,,Interreg IPA CBC Hrvatska – Srbija 2014 – 2020. godine“. Ukupna vrednost projekta je 1.102.472,76 milion evra, a grad Sombor, sa učešćem od 311.058,44 evra, je primer dobre prakse kako se kvalitetnim projektima uspešno privlače inostrani izvori finansiranja u AP Vojvodinu.

Cilj programa je unapređenje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja i to kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti. Pored teritorije AP Vojvodine, projekat obuhvata i dve županije u Republici Hrvatskoj, uz predviđenu klasterizaciju u dve grane, poljoprivredu i papirnu i mašinsku industriju. Aktivnosti Sombora u okviru projekta su osnivanje pomenutog klastera, kao i adaptacija i opremanje objekta u somborskoj Blagojevićevoj ulici koji je ujedno i sedište klastera.

Organizator promocije Projekta je preduzetnička radnja Put jednog projekta Novi Sad.

„Pokrajinska vlada, kao i resorni sekretarijat za privredu i turizam, će i u buduće nastojati da pružaju podršku realizaciji prekograničnih projekata koji imaju za cilj unapređenje konkurentnosti privrede, poljoprivrede, jačanje malih i srednjih preduzeća  i otvaranje novih radnih mesta“, istakao je zamenik Počuč na promociji ovog značajnog prekograničnog projekta i novoosnovanog klastera.

On je dodao da Sombor sa partnerima iz Republike Hrvatske, uspešno realizuje projekat posvećen uspostavljanju održivih klastera u oblasti privrede i preduzetništva, ističući pritom i važnu činjenicu da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u prethodne četiri godine izdvojio 59 miliona dinara za podršku 21 klasteru u AP Vojvodini i to za nabavku opreme i neophodnih sredstava za rad.