Potpredsednik Ivan Đoković primio ambasadorku Republike Estonije Kristi Karelson

 

Novi Sad, 1. oktobar 2019. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, primio je danas Nj.E. ambasadorku Republike Estonije u Republici Srbiji, Kristi Karelson (Kristi Karelsohn), koja danas boravi u poseti AP Vojvodini i Gradu Novom Sadu.

Potpredsednik i ambasadorka su ovom prilikom razgovarali o unapređenju odnosa između Republike Srbije, AP Vojvodine i Republike Estonije. Tokom susreta razgovarano je o geostrateškim pitanjima, evrointegracijama, trgovinskoj razmeni, kulturološkim i turističkim osobenostima i potencijalima AP Vojvodine, te o razmeni iskustava i znanja između naše pokrajine i Estonije, posebno u smislu napredne e-uprave, digitalizacije i elektronskih komunikacija.

Posebne oblasti interesovanja prilikom susreta bile su i strane investicije u strateške oblasti, a sa tim u vezi i slobodne zone i poslovanje u okviru istih i poslovno okruženje za mikro, male i srednje preduzetnike, mere i koncepti podrške preduzetništvu na više nivoa.

Potpredsednik Đoković je istakao da su iskustva Estonije prevashodno u pogledu evrointegracija veoma dragocena, te da postoji prostor za jačanje saradnje u ovoj oblasti.

,,Novi Sad je svakako lider u obrazovanju i preduzetništvu, sa posebnim akcentom na IKT industriju, a shodno činjenici da je koncipiran dobar model saradnje među kompanijama, tačnije da se sve usluge obavljaju iz Novog Sada, nismo imali značajnije migracije stručnjaka. Upravo su oni doprineli tome da Novi Sad postane evropska prestonica kulture. Pored toga, potrebno je osnažiti ekonomsku saradnju AP Vojvodine i Estonije, pogotovo u oblasti šumarstva i šumarske industrije, kao i industrijske proizvodnje i sirovina, kulture i turizma“, rekao je Đoković.

On je dodao da iako Estonija i Srbija nemaju otvorenih pitanja u pogledu bilateralne saradnje, postojeća bi mogla biti znatno intenzivnija, te da postoji prostor za dogovaranje i dalju saradnju koja bi mogla biti usmerena ka potpisivanju sporazuma o međuregionalnoj saradnji, kao i saradnji među predstavnicima privrede.

Susretu je prisustvovao i ataše Ambasade Republike Estonije u Republici Srbiji, Kenet Kopamis (Kenneth Kopamees).