Potpredsednik Ivan Đoković na obeležavanju XI Memorijala ,,Jovan Đuran“ u čast saračkog zanata

Novi Sad, 10. jul 2016. – Tradicionalni memorijal ,,Jovan Đuran“, koji se po jedanaesti put tradicionalno održava u čast čuvenog saračkog majstora, ujedno je i takmičenje u vožnji dvoprega i četvoroprega. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, obratio se okupljenim poštovaocima tradicionalnih vojvođanskih umetničkih i starih zanata. Pokrovitelj Memorijala „Jovan Đuran“ je Grad Sombor. Današnjem Memorijalu prisuvtovao je i sin Jovana Đurana, Nikola, čiji potomci pripadaju četvrtoj generaciji saračlija.

Potpredsednik Ivan Đoković istakao je da Pokrajinska vlada prepoznaje i podržava ovakve manifestacije i u njima vidi spoj svega što predstavlja stub i okosnicu identiteta, kulture i razvoja AP Vojvodine. ,,U ovakvim manifestacijama očigledna je porodična, pregalačka tradicija, kontinuitet na kom je izgrađena kultura i identitet Vojvođana. S druge strane, evidentno je prisustvo starih i zaboravljenih zanata, na kojima je potrebno zasnivati budućnost i privredu kao kreativni vid industrije. Nedostaje promocija ovakvih zanata i konjarstva u zemlji i inostranstvu, jer se na tome mogu graditi razvojni kapaciteti Vojvodine“, rekao je Đoković, dodavši da ime Jovana Đurana nije samo značajno članovima njegove porodice, potomke, već i simbol za čitavu Pokrajinu, te podsticaj svim tradicionalnim i umetničkim zanatima i porodicama koje neguju zanatstvo izgrađujući sopstveni identitet.

Istorijski značaj memorijala ,,Jovan Đuran“ ogleda se u činjenici da je još daleke 1947. godine ovaj čuveni zanatlija počeo da se bavi štavljenjem kože i saračkim zanatom. Ubrzo potom, otvorio je i svoju saračku radionicu, koja je od tada proizvodila svojevrsna remek dela za mnogobrojne eminentne ličnosti, poput Josipa Broza Tita i Nj. V. Kraljice Elizabete II.

Pre tačno deset godina, na predlog predsednika Udruženja odgajivača lipicanerske rase konja Srbije, Vjekoslava Papadopula, održan je prvi Memorijal ,,Jovan Đuran“ u Kelebiji, u organizaciji Konjičkog saveza i Ergele Kelebija, i od tada se tradicionalno održava u Vojvodini.

Kao i prethodne, i ove godine memorijal se održava na pomoćnom terenu FK ŽAK u Somboru, a učesnici programa takmičili su se u nekoliko kategorija za zaprege- vožnja preciznosti kroz čunjeve za odrasle i juniore, vožnja preciznosti kroz čunjeve četvoropreg, dok je za sam kraj takmičenja predviđena kružna revija u kojoj će učestvovati svi prijavljeni takmičari, kojih je ove godine preko 30 iz čitave Srbije.