Potpredsednik Đoković na SoŽe biznis klubu u Novom Sadu: Uticaj makroekonomskih kretanja na održivi razvoj privrednih grana

 

Panel diskusija „SoŽe biznis klub“ pod nazivom „Ekonomsko okruženje i perspektive za razvoj biznisa”, u organizaciji Sosijete ženeral banke Srbija, okupila je danas analitičare i ekonomske stručnjake, koji su otvorili mnoštvo tema posvećenih privrednim i makroekonomskim kretanjima i predviđanjima za naredni period, i sa učesnicima razgovarali o investicionim mogućnostima i mogućnostima za razvoj biznisa u zemlji. Ovo je druga od tri planirane panel diskusije na ovu temu, pri čemu će posle Subotice i Novog Sada, treća biti organizovana u Nišu.

O tome šta Pokrajina izdvaja kao specifične podsticajne mere namenjene privrednicima, sa posebnim akcentom na oblast turizma, inovacija i kreativne industrije, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao je da se na industrijsku politiku i opsežnije zahvate u privredi ne može uticati, ali na nivou mikro i malih preduzeća u AP Vojvodini moguće je izdvojiti dodatna sredstva i ustanoviti programe i mere.

„Postojeće konkurse Sekretarijata ćemo modifikovati i uskladiti prema potrebama privrede, a uvodimo i nove konkurse za startap preduzeća, nove biznise, pokretanje kreativne industrije, kao i nove konkurse iz oblasti turizma. Današnji skup je veoma značajan jer donosiocima odluka, kreativne strategije i podsticajnih mera pruža mogućnost da saslušaju sektore privrede i bankarstva, kako bi se u sledećoj budžetskoj godini na adekvatan način u razvojne potencijale usmerila sredstva koja su nam na raspolaganju“, rekao je Đoković.

Potpredsednik Pokrajinske vlade se osvrnuo i na značajne ekonomske statističke pokazatelje, tačnije da je udeo AP Vojvodine u ukupnoj spoljno-trgovinskoj razmeni Republike Srbije oko 28 odsto, u ukupnom izvozu oko 27 odsto, a u uvozu 26 odsto, ali i naglasio da upravo ti pokazatelji ne predstavljaju precizno situaciju u severnoj pokrajini, koja je mnogo bolja nego što se to statistički prikazuje. ,,Susreti sa domaćim i stranim privrednicima pokazuju da je konkurentnost Vojvodine kao regiona u porastu. Nivo tražnje, pogotovo u pogledu industrijskih zona i turizma, je evidentan i te sfere je potrebno dalje razvijati. Postoji veliki prostor za privredni razvoj kroz domen turizma, inovacija i kreativne industrije“, istakao je Đoković, i dodao da će Sekretarijat dosadašnju stvorenu novu vrednost kroz ove oblasti nadgraditi i inteligentno iskoristiti resurse koji su na raspolaganju, pri čemu je značajna podrška upravo bankarskog sektora.

Govornici panela su bili i predsednik UO Sosijete ženeral Srbija Goran Pitić, izvršni direktor član IO Novosadskog sajma Mirko Majstorović, direktor pivare Novi Sad, Hajneken, predstavnik Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) Goran Popović i šef službe za makroekonomska istraživanja i analize, Sosijete ženeral Srbija Dragoslav Veličković.

,,SoŽe biznis klub“ organizovan u Novom Sadu, jedan je u nizu događaja kojim Sosijete ženeral banka podstiče dijalog i umrežava se sa predstavnicima javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi se zajednički podstakli unapređenje ekonomskog ambijenta i održivi razvoj.