Obeležena 75. godišnjica od dizanja ustanka naroda Srbije na fruškogorskom spomeniku ,,Sloboda“

 

Svečani skup povodom obeležavanja 75 godina od dizanja ustanka naroda Srbije, održan je danas na Iriškom vencu kod spomenika ,,Sloboda“, gde je upriličeno i polaganje venaca palim borcima narodnooslobodilačkog rata. Tim povodom venac su položili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić. U ime Skupštine AP Vojvodine venac je položila potpredsednica Snežana Sedlar.

Organizator okupljanja je Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata SUBNOR AP Vojvodine, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Ivan Đoković, naveo je da Pokrajinska vlada prepoznaje značaj sveobuhvatne tradicije i kulture izrasle na narodnooslobodilačkoj borbi kao težišnu tačku prošlosti.

,,U korenu je ovog naroda i svih naroda koji žive u AP Vojvodini i Srbiji, ideja slobode kao osnovna ideja opstanka i kretanja napred. Godina 1941. i 7. jul, samo su odraz istorijske težnje svih naroda sa ovog prostora da se bore za slobodu, slobodno domaćinstvo i nesmetan sopstveni razvoj. Pokazali smo otpor ka ugnjetavanju, sputavanju zbog opstanka, što nas opominje i podseća da je potrebno da negujemo tradiciju, da iskazujemo poštovanje prema onima koji su plug, njivu, vinograd, ali i olovku i knjigu zamenili puškom. Na idejama narodnooslobodilačke borbe i progresivnog slobodarstva izgradili su čitav svet koji mi baštinimo proteklih 75 godina, opominjući nas da tradiciju i kulturu NOB-a prenesemo i na potomstvo“, rekao je potpredsednik Đoković.

Predsednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a, Svetomir Atanacković, obraćajući se borcima, njihovim potomcima i posetiocima, posebno je istakao istorijske pojedinosti i okolnosti koje su dovele do ovog ustanka, uz osvrt da je ustanak u Srbiji započeo 7. jula u selu Bela Crkva, kod Krupnja, gde se na Ivanjdan održavao tradicionalan seoski vašar.

,,Sedamdeset je godina od ustanka naroda Srbije protiv okupatora, koji je označio početak narodnooslobodilačkog, antifašističkog i revolucionarnog rata u Jugoslaviji. Jubilej je prilika da se osvrnemo na tu slavnu prošlost, koja je opredelila budućnost, a sam ustanak ima neprolaznu, istorijsku vrednost“, rekao je predsednik pokrajinskog SUBNOR-a i dodao da je ustanak simbol identiteta i samobitnosti naroda, stoga je o njemu potrebno govoriti mlađim generacijama.

Polaganjem venaca, poštu palim borcima ustanka odali su predstavnici pokrajinskog, gradskih i opštinskih odbora SUBNOR-a, pripadnici Vojske Srbije, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasada Ukrajine i Azerbejdžana, delegacija Distrikta Brčko, Udruženje vazduhoplovaca Vojvodine, predstavnici političkih stranaka, i mnogi drugi.