Miroslav Vasin položio venac na spomen kosturnicu u Beloj Crkvi povodom Dana oslobođenja

Novi Sad, 1. oktobar 2015. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin danas je u Beloj Crkvi, povodom Dana oslobođenja, položio venac na spomen-kosturnicu palim borcima, streljanim rodoljubima i poginulim crvenoarmijcima u Drugom svetskom ratu. Vence su položili i predsednik opštine Stanko Petrović, predstavnici SUBNOR-a Srbije, AP Vojvodine i Beograda, Pančeva i Bele Crkve, kao i predstavnici ambasada Ruske Federacije i Ukrajine u Srbiji.

Čestitajući građanima 1. oktobar – Dan oslobođenja Bele Crkve, Miroslav Vasin je istakao značaj obeležavanja godišnjica oslobođenja od fašizma i nacizma, rekavši da su u tom periodu ispisane najslavnije stranice naše istorije, o čemu svedoče ovakvi spomenici, koje treba „zalivati“ sećanjima na žrtve i podsećanjem da je fašizam zlo koje nije do kraja iskorenjeno i da se stalno mora raditi na tome da se ta ideologija zla iskoreni.

Tokom boravka u Beloj Crkvi, Miroslav Vasin je obišao Gradski park gde su u toku radovi na uređenju ovog prostora. Pored građevinskih radova na postavljanju pešačkih staza, u parku će biti postavljena rasveta i drugi dekorativni mobilijar. Vasin je izjavio da je za ovaj projekat Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova u 2014. i 2015. godini, putem konkursa, izdvojio devet miliona dinara.

„Smatramo da će uređenje ovog prostora značajno doprineti upotpunjavanju turističke ponude Bele Crkve, koja ima značajne resurse za razvoj ove privredne delatnosti, poput Belocrkvanskih jezera, obale Dunava, blizine reke Nere, biciklističke staze“, rekao je Vasin.

Pored građevinskih radova, ulica je opremljena klupama, dekorativnim stubovima za rasvetu, fenjerima, korpama za otpatke, česmom i drugim dekorativnim mobilijarom, kako bi se mogla osetiti atmosfera njene slavne prošlosti.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin otvorio je i „Banatsku sobu“ – projekat nevladine organizacije „Škola plus“, sufinansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Ovaj prostor predstavlja tradicionalan i autentičan zavičajni kutak sa eksponatima koji podsećaju na prošlost Banata.


„Na prvi pogled, ovo je mali projekat, ali značajan za Belu Crkvu, jer upotpunjava ovdašnju turističku ponudu, a ujedno je namenjen i učenicima osnovnih škola, koji ovde mogu da održavaju različite radionice“, rekao je Vasin.