Miroslav Vasin na obeležavanju 74. godišnjice racije u Žablju

Novi Sad, 6. januar 2016. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, prisustvovao je obeležavanju 74. godišnjice racije u Opštini Žabalj, kod Spomenika na III rampi i ovom prilikom položio venac nevino stradalim žrtvama.

Parastos na današnjem pomenu služili su čuruški sveštenici. Među prisutnima koji su se okupili kako bi odali poštu stradalnicima bili su predstavnici Memorijalnog društva ,,Racija 1942“, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, Opštine Žabalj, Mesne zajednice Čurug, Vojske Republike Srbije i Ambasade Mađarske u Beogradu.


Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin rekao je ovom prilikom da ovih dana, kada odajemo počast žrtvama racije koje su u velikom broju u vreme hladnih januarskih dana stradale od ruke zločinaca, ono što uliva optimizam i ohrabruje jeste što smo počeli da odajemo počast svim žrtvama.

„Bez obzira koje su nacionalnosti – žrtve su žrtve, a zločinci to što jesu. Ono što je ohrabrujuće i što bi, siguran sam, želele i same žrtve, a to je da na ovaj način obeležavamo sećanje na njih, da i u njihovoj žrtvi nalazimo načina da se mirimo, živimo zajedno i zajedno slavimo i zajedno sećamo žrtava i svega onoga što se ovde dešavalo kroz istoriju. I to je Vojvodina. Vojvodina samo tako može opstati. I ako išta postoji optimističko u ovakvim trenucima, jeste činjenica da poslednjih godina zajedno obeležavamo, zajedno se sećamo i zajedno tugujemo u nadi da će to zajedništvo doneti ovde na ovim prostorima bolju budućnost“, rekao je Vasin.


Racija označava pogrom izvršen nad Srbima, Jevrejima i Romima u južnoj Bačkoj tokom Drugog svetskog rata. Racija je sprovedena u Novom Sadu, u naseljima Šajkaške – Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu. Pretpostavlja se da je ukupan broj nestalih tokom pogroma oko 4500.


Racija je sprovedena između 4. i 29. januara 1942, počevši od Šajkaške, da bi se nastavila u Novom Sadu i okončala u Bečeju.