Lakše do posla prekvalifikacijom u oblasti informacionih tehnologija

Susret potpredsednika Pokrajinske vlade Ivana Đokovića i državnog sekretara Tatjane Matić

Novi Sad, 22. maj 2018. – U Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad održana je dodela diploma polazinicama kursa pod nazivom ,,IT Girls“, koje sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Vojvođanski IKT klaster. Sprovođenje ove obuke podržali su i pomogli Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Edukativni centar Novi Sad.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, rekao je uručivši doplome polaznicama da upravo ta priča ima svoju ekonomsku i privrednu dimenziju, ali i socijalnu, sa aspekta predrasuda žene kao ,,slabijeg pola“.

,,Preko IKT klastera polaznicama je omogućeno da dođu do tržišta rada i zaposle se u IT kompanijama, ili se, pak, samozaposle. Kvalitetnih 140 časova omogućilo je da 22 žene na najkvalitetniji način dođu do sertifikata i polazne osnove za njihov dalji rad. S druge strane socijalna dimenzija nas stalno opominje da žena nije ravnopravna u društvu, da žena kao privrednik, ali i na svom radnom mestu, je često zanemarena. Uputili smo društvenu poruku da u svim delatnostima, u proizvodnim, intelektualnim, a pre svega u IT industriji, postoji prostor za žene, ne samo na izvršilačkim mestima, već i u menadžmentu“, rekao je Đoković.

Đoković je dodao da sama činjenica da su se oko ovog projekta okupili Ministarstvo, Sekretarijat, ali i  Visoka poslovna škola i Edukativni centar, garantuje da se uz zajednički rad svih relevantnih činioca može se postići potpun efekat u ukupnoj prekvalifikaciji i dokvalifikaciji, te da sama simbioza dovodi do izvesne dobre radne pozicije za sve polaznike.

On je najavio raspisivanje konkursa iz oblasti zapošljavanja, koje podrazumeva i žene koje su prošle proces prekvalifikacije, pri čemu će biti izdvojeno do 250.000 dinara jednokratno za samozapošljavanje, dok će za ugrožene kategorije biti izdvojeno do 300.000 dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, istakla je da je ovim programom obučeno 320 polaznica, te da je edukacija sprovedena u čak devet gradova u Republici Srbiji, dok su rezultati više nego impresivni. Ona je dodala da je interesovanje žena za ovu oblast veliko, te shodno tome se za narednu godinu planira uvećanje sredstava za ovu namenu. Cilj programa prekvalifikacija je osposobljavanja polaznika za samostalnu izradu aplikacije korišćenjem programskog jezika Java, pri čemu su polaznice sekle  osnovu za produbljivanje znanja programiranja i programerskih veština.

Na dodeli su učestvovali i direktor Edukativnog centra, Đurađ Milanović, i direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu, Jelena Damnjanović i direktor Vojvođanskog IKT klastera, Milan Šolaja.

Svi učesnici današnje dodele serifikata obišli su prostorije Edukativnog centra, jedinstvene obrazovne ustanove u regionu, koja pored obuka za nezaposlene i zaposlene, nudi izuzetan smeštaj u okviru svojih kapaciteta, kao i prostorije za praksu sa najsavremenijom opremom.