Ivan Đoković u stilu Lazara Dunđerskog: Ima li dovoljno ,,hladnog šampanjca“ za posetioce?

 

Novi Sad, 19. oktobar 2018. – Treći po redu ,,Novosadski Oktoberfest“, dvodnevna manifestacija koja svake godine okuplja više od 15.000 posetilaca u Novom Sadu, kao i proizvođače najpoznatijih pivara i na desetine proizvođača zanatstkih piva, otvorena je u auli Master centra Novosadskog sajma. Na samom otvaranju, obraćajući se gostima, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao je da ova manifestacija ima pokrajinski značaj, te da zaslužuje podršku Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata.

,,Utisci sa prošlogodišnjeg Oktoberfesta u Novom Sadu, potvrđuju zbog čega je ova manfestacija podržana, postavši događa ne samo od gradskog, već i od pokrajinskog značaja. Kultura piva, hmelja i pivarske industrije jednako stara i jednako utemeljena u društvu Vojvodine, kao i u Nemačkoj“, rekao je Đoković.

Pošalicom, Đoković je izrazio nadu da je za posetioce obezbeđena dovoljna količina ,,hladnog šampanjca“, alidirajući na situaciju u kojoj se našao i sam čuveni industrijalac i političar, Lazar Dunđerski, kada je jednom prilikom boravio u Pešti i bio jedini koji je poručio pivo, dok su bogati peštanski trgovci u čijem je društvu bio pili ohlađen šampanjac i pokušali sa njim da se našale.

Na svečanom otvaranju su učestvovali su i gradonačelnik Grada Novog Sada, Miloš Vučević, direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, predsednik ,,Color Press Group“, Robert Čoban, direktor Nemačko-srpske privredne komore, Martin Knap, kao i Dorotea Gizelman, predstavnica Ambasade Nemačke u Republici Srbiji.

Otvaranje manifestacije krunisano je simboličnim otvaranjem pivskog bureta.

Manifestacija, koja okuplja ljubitelje piva, kobasica, pereca i dobre zabave u duhu bavarske tradicije prvi put je održana u Nemačkoj davne 1810. godine, a danas se organizuje širom sveta. Prošlogodišnji ,,Novosadski Oktoberfest“, okupio je više od  15.000 posetilaca, što ga, po broju posetilaca i po kvalitetu, svrstava u prvih deset srodnih manifestacija u svetu.