Ivan Đoković u Bačkom Petrovcu: Skoncentrisanim snagama u proces unapređenja privredne klime na lokalu

U okviru radne posete Opštini Bački Petrovac, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar, Ivan Đoković, sastao se sa predsednikom Opštine Srđanom Simićem, i delegacijom opštinske Uprave i Veća, sa kojima je razgovarao o programima i merama podrške Sekretarijata namenjenim lokalnim samoupravama, potom o  infrastrukturnim projektima, planovima, te o mogućnostima za unapređenje saradnje u ovoj godini. Potpredsednik je ovom prilikom posetio i proizvodni pogon fabrike ,,LAMPONE“ d.o.o.  koja je locirana u opštinskoj industrijskoj zoni.

Predsednik Opštine Srđan Simić je istakao značaj današnje posete i susreta, jer predstavlja priliku da se sa Pokrajinskom vladom, odnosno sa Sekretarijatom za privredu i turizam iznađu zajedničke strateške mere za razvoj Bačkog Petrovca. On je dodao da su predstavnici Opštine predstavili potencijale ove lokalne samouprave, koji se  ogledaju u razvoju industrijskih zona, sportsko-rekreativnih centara, kao i u razvoju oblasti turizma i turističke infrastrukture. Predsednik je izrazio nadu i ubeđenje da će značajni projekti u narednom periodu biti realizovani, a da će rezultati napornog rada i zalaganja biti vidljivi u narednim godinama.

,,Predstavnici lokalne administracije koji su nam danas prezentovali potencijale Opštine Bački Petrovac, u domenu privrede i turizma, učinili su to sa ambicijom i elanom, ukazavši spremnost da proaktivno deluju ka republičkoj i pokrajinskoj upravi, kako bi obezbedili dodatni kvalitet za razvoj ove lokalne samouprave“, rekao je potpredsednik Đoković na konferenciji za medije nakon sastanka sa delegacijom ove Opštine.

On je dodao da je potrebno javnost upoznati sa težišnim pitanjima lokalne samouprave, tačnije sa potencijalima radnih zona, turističkim potencijalima u pogledu mesta Gložan i Maglić, sa manifestacijama, a naveo je i da se razgovaralo i o aktuelnom Akva parku, a u svrhu podizanja opšteg kvaliteta privrede, turizma, infrastrukture i života građana.

,,Istaknute su pojedinosti o statusu i mogućim podsticajima za mikro, mala i srednja preduzeća, zanatstvo, te posebni podsticaji za kreativnu industriju i ekonomiju. Značajno je što smo se  upoznali sa projektom izgradnje mini poslovnog inkubatora u sklopu industrijske zone, što zapravo uzdiže Bački Petrovac kao prvu lokalnu samoupravu koja će ovakav projekat realizovati.  Namera je da ih u ovom poduhvatu podstaknemo, jer to predstavlja dobar model koji bi prikazali i ostalim opštinama u zemlji i inostranstvu. U AP Vojvodini postoji mnogo industrijskih zona, veliki deo je neiskorišćen, a upravu se tu stvara prostor za barem improvizaciju onoga što se smatra poslovnim inkubatorom. Na taj način, industrijska zona bi se stavila u funkciju određenim subjektima koji nemaju kapacitet za velike industrijske zahvate“, rekao je Đoković.

Prilikom posete kompanije ,,LAMPONE“ d.o.o. , delegacije su se upoznale sa proizvodnim delatnostima ove uspešne firme, čiji se program sastoji iz nisko i visokougljeničnog programa, kao i trgovine materijalima neophodnim za rad i funkcionisanje elektroprivrede. Ova kompanija proizvodi proizvode od žice i specijalne žice, metalnu užad, priveznice i gipke osovine.