Ivan Đoković primio delegaciju grada Ningbo kineske Pokrajine Džeđang

 

Novi Sad, 4. septembar 2017 – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, primio je danas delegaciju gradske uprave grada Ningbo, kineske Pokrajine Džeđang.

Delegacija boravi u poseti Republici Srbiji, sa ciljem upoznavanja sa predstavnicima relevantnih institucija, kako bi se iznašli modeli unapređenja i produbljivanja saradnje u oblasti poljoprivrede, agroindustrije, privrede, sa posebnim fokusom na njenu rastuću granu – turizam, potom na uvoz i izvoz, naučno-tehnološki razvoj, inovacije, kulturu i običaje.

U okviru posete Pokrajinskoj vladi i Novom sadu, delegacija grada Ningbo želi da razmeni informacije, ideje i očekivanja, te primere dobre prakse u pomenutim oblastima, učestvuje u unapređenju postojeće saradnje i u kreiranju modela buduće saradnje dve pokrajine u na realizaciji projekta ,,Pojas i put“, novog „puta svile“, globalnih razmera.

Potpredsednik Ivan Đoković je ovom prilikom istakao da je pored izuzetne političke saradnje koja je uspostavljena između NR Kine i Republike Srbije, veoma važan i lični aspekt, tačnije prijateljstvo između predsednika dveju država, te da je sa Udruženjem kineskih privrednika Vojvodine, koje sačinjavaju prevashodno privrednici iz pokrajine Džeđang, uspostavljena izuzetna saradnja na svim nivoima.

,,Pored činjenice da su naše pokrajine zapravo poljoprivredne regije, sigurno je da postoji prostor kako za poljoprivrednu, tako i za naučnu i tehnološku saradnju, nadgradnju i razmenu. Pored toga, imamo investicione potencijale na nivou industrije i slobodan bescarinski režim sa Ruskom Federacijom, što bi omogućilo kineskim investitorima da preseljenjem proizvodnje u Srbiju umanje troškove, te da istupe ka ruskom tržištu bez carinskih barijera. Takođe, možemo da ponudimo mnoštvo turističkih proizvoda koji su po ukusu kineskog turiste, pogotovo onih proizvoda koje nudi Vojvodina“, rekao je Đoković.

On je pomenuo i velik značaj prestižne titule Grada Novog Sada, kao Evropske prestonice kulture 2021. godine, što jeste novi kvalitet za sve prijateljske gradove, uključujući i grad Ningbo. ,,Sam projekat ,,Jedan pojas, jedan put“ sadrži i kulturnu dimenziju, koja predstavlja promociju trećeg stuba kulture naše civilizacije“.

Potpredsednik političkog saveta lokalne samouprave grada Ningbo, Pokrajine Džeđang, NR Kina, Ju Veinijan (Yu Weinian), na čelu delegacije, istakao je danas da postoji prostor da se unaprede odnosi dveju pokrajina na polju privrede i turizma, posebno na relaciji dva grada, koji su već ostvarili izuzetnu saradnju. Veinijan je ukazao i na velik međunarodni značaj investicionog i trgovačkog sajma ,,China-Ceec Investment and Trade Fair“, koji promoviše saradnju NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji se svake godine organizuje upravo u gradu Ningbo, kao i na značaj zajedničkih aktivnosti u okviru industrijskog parka ,,Ningbo – CEEC Trade Logistic Park“, a u cilju poboljšanja trgovinske saradnje i unapređenja međusobne komunikacije.