Ivan Đoković predsedavao stručnim skupom posećenom unapređenju saradnje Srbije, Mađarske i Slovačke u oblasti rečnog i nautičkog turizma

 

Novi Sad, 6. april 2017. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, predsedavao je sastankom koji je okupio zvaničnike, stručnjake i predstavnike institucija iz oblasti turizma, saobraćaja, prevashodno vodnog saobraćaja i nautike, iz Republike Srbije, Slovačke i Mađarske, kao i turoperatere i turističke poslenike.

Učesnici skupa su ovom prilikom, kao i na prethodnim susretima, iskazali spremnost za unapređenje saradnje i koordinaciju,posebno u pogledu prevazilaženja administrativnih barijera, na polju dunavskog turizma, tačnije krstarenja Dunavom i Tisom. Jedan od ciljeva jeste i sagledavanje mogućnosti međusobnog udruživanja u cilju formiranja zajedničke turističke ponude.

Nakon nedavno održanih sastanaka o mogućnostima za dalje razvijanje i unapređenje turističke saradnje između Republike Srbije i Mađarske, u saradnji sa Odeljenjem za turizam i ugostiteljstvo i Stručnim odeljenjem za strategiju plovidbe Trgovinske i industrijske komore Budimpešte, iniciran je današnji susret koji je otvorio mnoga pitanja u oblasti turizma, sa posebnim akcentom na rečni i nautički turizam kako u Srbiji i AP Vojvodini, tako i u susednim zemljama.

Zahvalivši se učesnicima na angažovanju u pogledu objedinjavanja svih relevantnih činilaca i interesnih institucija, potpredsednik Ivan Đoković je istakao da je cilj susreta uspostavljanje međusobne komunikacije, kako bi se razmenila iskustva, podaci i inicijative, te formiranje turističke ponude u domenu nautičkog turizma Srbije, Mađarske i Slovačke, a preko teritorije AP Vojvodine i ostatka plovnog puta.

,,Postoji potpuna politička volja i spremnost na svim nivoima da se stupi u ovakav vid saradnje i podrži dalji razvoj nautičkog turizma na postojećim osnovama. Pored eventualnih zakonskih prepreka, druge prepreke za saradnju ne postoje. Neophodno je preispitati i iznaći adekvatan model udruživanja svih zainteresovanih strana na operativnom nivou. U saradnju ćemo nastojati uključiti i Rumuniju, Austriju, i sve druge suverenitete koju su neodvojivi deo zajedničkog turističkog klastera. Turističke organizacije, agencije i privredne komore bi trebalo republičkoj i pokrajinskoj administraciji da daju koordinate i smernice kako bi trebalo kreirati zajednički turistički proizvod, te kako da kapacitete vežemo za postojeću infrastrukturu u Srbiji“, rekao je Đoković, naglasivši da je zajednički turistički proizvod i upotreba postojećeg turističkog proizvoda i infrastrukture neophodno kreirati na osnovu datih smernica turističke privrede, kako bi se podsticajnim programima i merama na adekvatan način uticalo na podizanje kapaciteta, a u skladu sa Strategijom razvoja turizma Srbije i Programom razvoja turizma Vojvodine koji je u izradi.

Ono što ide u prilog optimizmu u domenu razvoja nautičkog turizma u Srbiji jesu podaci Agencije za luke Republike Srbije koja obavlja detaljne analize u ovoj oblasti. Evidentan je konstantan rast broja pristajanja i broja putnika koji u Srbiju dolaze rečnim kruzerima. Protekle godine registrovano je 958 pristajanja i 119.000 prelazaka obale, tačnije oko 85.000 turista koji su posetili našu zemlju na ovaj način. Cilj Agencije jeste da se do 2020. godine ostvari 1.300 pristajanja i preko 130.000 putnika na godišnjem nivou.

Republika Srbija ima tri tačke za pristajanje kruzera, Novi Sad, Beograd i Donji Milanovac. Kompletnu infrastrukturu za ovu namenu imaju i Smederevo, Golubac i Kladovo – Đerdap. Sam Grad Novi Sad ima tri pristana i za njega je nautički turizam veoma važan turistički aspekt.

Sastanku su prisustvovali ministar – savetnik ekonomske poslove u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti Oto Kišmarton, predsednik Stručnog odeljenja za strategiju plovidbe Trgovinske i industrijske komore Budimpešte Čaba Jung, specijalni savetnik u Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije Aleksandar Denda, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, šef Lučke kapetanije Beograd Branislav Milešić, šef Lučke kapetanije Novi Sad Boris Oreb, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, direktorica Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović, direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević, predstavnici Slovačke plovidbene komore, predstavnici Turističke organizacije Srbije, kao i predstavnici brojnih udruženja, organizacija i privrednih subjekata iz ove oblasti.