Ivan Đoković: Od septembra Srbija i Vojvodina u ponudi francuskih turističkih poslenika

Novi Sad, 20. april 2018. – U Pokrajinskoj vladi, danas se potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sreo sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Udruženja ,,Ja volim Francusku“, kao i sa eminentnim turističkim, novinskim i medijskim agencijama iz Francuske.

„Cosmopolis travel“, „Dred Management“, ,,Stimlive travel”, „Verdie voyages“, ,,Parfums du Monde”, ,,Assattha France” i mnogi drugi, danas su u Beogradu bili učesnici projekta – konferencije pod nazivom ,,Prezentacija turističkih potencijala Srbije francuskom turističkom tržištu“.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je prepoznao značaj rada Udruženja ,,Ja volim Francusku“, te stoga pružio podršku njihovim aktivnostima i daljem zalaganju, a posebno današnjoj međunarodnoj konferenciji.

,,Primetili smo značajan rast poseta i noćenja turista iz Francuske, ali je po podacima ona i dalje na sedamnaestom mestu i po broju turista koji posete Srbiju i po broju ostvarenih noćenja. Postoji veliko interesovanje turoperatera za kulturni turizam, kojim Vojvodina obiluje. Obišli su Sremske Karlovce i Novi Sad, kao evropsku prestonicu kulture 2021, upoznajući se sa onim što nudimo. Sama činjenica da je prisutno oko dvadeset vodećih turističkih operatera došlo iz Francuske pokazuje koliko je zapravo interesovanje. Očekujem da će već u narednoj godini broj noćenja turista iz Francuske znatno porasti i svrstati ovu zemlju među prvih pet po broju poseta Srbiji“, istakao je Đoković.

Đoković je dodao da su francuski turisti pre svega zainteresovani za kulturni turizam, iskazavši veliku zainteresovanost za muzeje, galerije, gastronomija, tradicija, te multikonfesionalni i multikulturološki život koji poseduje Vojvodina. Zvanični statitički podaci jasno pokazuju da broj dolazaka i ostvarenih noćenja francuskih turista u Srbiji raste u poslednjih nekoliko godina.

Prema istraživanjima koje je sprovelo Udruženje, preferencije francuskih turista u Srbiji su poseta spomenicima kulture, verskim objektima, potom banjama, upoznavanje sa kulturom, običajima i gastronomijom, kao i ponudom velikih gradova, posebno Beograda i Novog Sada.  

Učesnici konferencije su bili predstavnici izvršne i upravne vlasti Republike Srbije, diplomatske misije Francuske, potom predstavnici resornog ministarstva Republike Srbije,  turističkih organizacija Srbije, Vojvodine, kao i predstavnici lokalnih turističkih organizacija.

Udruženje „Ja volim Francusku“ jeste nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje osnovano u cilju jačanja interkulturalnog dijaloga između Srbije i Francuske. U partnerstvu sa javnim, privatnim i civilnim sektorom iz Srbije i Francuske, ovo Udruženje je organizovalo današnju konferenciju sa ciljem da turoperatorima i predstavnicima medija iz Francuske predstavi turističku ponudu Srbije i AP Vojvodine za kojom vlada veliko interesovanje na francuskom turističkom tržištu.

Značajno je istaći da kao rezultat ovog i sličnih projekata koje Srbija sprovodi sa relevantnim institucijama i organizacijama iz Francuske, od septembra 2018. godine, Srbija kao destinacija, dobija svoje mesto u okviru turističke ponude francuskih turističkih poslenika.

Susretu je prisustvovao i pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma, mr Sergej Tamaš.