Delegacija Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u radnoj poseti opštini Apatin

 

Apatin, 26. februar 2021. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, boravio je danas u radnoj poseti opštini Apatin.

U prostorijama JP za upravljanje putničkim pristaništem ,,Marina Apatin” sekretar Ivanišević se sastao sa predsednicom opštine Apatin, Dubravkom Korać, gde su u prisustvu saradnika razgovarali na temu turističkih potencijala opštine Apatin, sa posebnim akcentom na izgradnju Vizitorskog centra. Nezaobilazna tema razgovora bila je razvoj ove Opštine, kao i lokalni planovi u oblasti infrastrukture, privrede, turizma u ovoj godini i u narednom periodu.

Ističući da je budžet Sekretarijata uvećan za značajnih 66 odsto, sekretar Ivanišević je istakao da je jasan stav Pokrajinske vlade da se više ulaže u oblast privrede i turizma.

,,Konkurse koje raspisujemo naredne nedelje, za nabavku mašina, opreme, repromaterijala, za unapređenje turističkih potencijala, jesu direktna podrška privrednim subjektima, ali želimo da u razgovoru sa predstavnicima lokalnih samouprava sagledamo i šta su potrebe lokala, te da zajedno koncipiramo konkurse na koje će se javljati lokalne samouprave. Imamo nameru da uložimo novac i u internet marketing lokalnih turističkih organizacija, kao i u njihovo formiranje gde ih na lokalu nema, jer su upravo one nosioci turističke ponude i njenog plasmana na lokalu“, rekao je Ivanišević, dodavši da kroz unapređenje turističke ponude Apatina, prizove što veći broj, najpre domaćih,a potom i relaksiranjem mera, i stranih turista.

Predsednica Opštine Apatin je naglasila da je ideja susreta sagledavanje mogućnosti saradnje Sekretarijata i Opštine sa ciljem unapređenja i razvoja privrede, turizma, infrastrukture i sprovođenje zajedničkih kapitalnih projekata od značaja za Opštinu, sa posebnim akcentom na turističkim potencijalima.

Nakon sastanka, delegacija je obišla marinu Apatin, te smeštajne kapacitete JP ,,Marina“, uz razgovor i o Vizitorskom centru, pri čemu se zapravo misli na sanaciju objekta, tačnije čarde ,,Harčaš“, čiji je upravljač Turistička organizacija Opštine Apatin, a koja je donela je odluku da u saradnji sa Opštinom izvrši prenamenu objekta i upotrebi ga kao vizitorski centar namenjen obilasku Gornjeg Podunavlja. Uz smeštajne kapacitete Javnog preduzeća i sam Centar, značajnije će se pozicionirati i Apatin,kao centar ovog zaštićenog područja. Prva faza radova podrazumeva rekonstrukciju postojećeg objekta Čarde sa ugostiteljskom infrastrukturom i salom za prezentacije i predavanja o Gornjem Podunavlju, dok druga faza obuhvata proširenje smeštajnih kapaciteta, što može značajno da utiče na povećanje broja noćenja u ovoj Opštini.

Delegacija je posetila i privredne kapacitete Opštine, tačnije kompaniju ,,Stefan Street doo“ i Radio Dunav, koji posluju u domenu kreativne ekonomije i medija, kao i Radio-televizuju Apatin, gde je gostujući na televizijskom programu, sekretar Ivanišević govorio o predstojećim konkursima koje Sekretarijat raspisuje u ponedeljak 1. marta, iz oblasti privrede i turizma, ali i o aktuelnoj situaciji i uticaju pandemije na privredne tokove i turističku delatnost u AP Vojvodini.

Navedene medijske kuće su kao korisnici sredstava po konkursima iz oblasti kreativne ekonomije Sekretarijata, značajno unapredili i osavremenili svoje poslovanje.

Učesnici radne posete Apatinu, u delegaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam su i pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast rada i zapošljavanja, Ilona Pelt, pomoćnik za oblast privrede, Marijana Četojević, pomoćnik za oblast turizma, Milan Jarić, a učesnik posete je bio i direktor Kancelarije ,,Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Aleksandar Simurdić, sa saradnicima.