Dani Vojvodine u Beogradu po peti put – prepoznatljivo gostoprimstvo, mentalitet i gastronomija

 

Beograd, 30. maj 2017. – Ove godine se po peti put održava čuvena vojvođanska manifestacija ,,Dani Vojvodine“ u Gradu Beogradu, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine, a uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i Privredne komore Srbije i Grada Beograda. Manifestacija će se održavati na nekoliko gradskih lokacija, u periodu od 1. do 3. juna, uz raznovrstan kulturno-umetnički i gastronomski program, prilagođen deci i odraslima, kao i porodicama.

Tim povodom je danas u svečanoj sali Skupštine Grada Beograda, održana konferencija za medije na kojoj su učestvovali potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, direktorica Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i direktor Ustanove kulture ,,Vuk Stefanović Karadžić” Svetislav Goncić.

Potpredsednik Ivan Đoković je ukazao na velike potencijale i značaj predstavljanja vojvođanske turističke privrede na dvoipomilionskom tržištu Beograda, jer u prethodnim godinama takav vid promocije nije bio na zadovoljavajućem nivou.

,,Ove godine smo predstavljanje Vojvodine Beogradu rešili da kvalitativno obogatimo, uključujući i ustanovu kulture, gde će biti održan deo kulturnog programa svojstven Vojvodini. Kao i do sada, prilikom promocije biće upriličen neposredan kontakt sa građanima Beograda, koji je za nas najznačajnije tržište, ne samo po posetama turista, već i po broju dnevnih ekskurzija. Ovi turisti najviše konzumiraju proizvode koji su tradicionalno vojvođanski, potom kratki gradski odmori, prevashodno u Novom Sadu, kao i seoski, odnosno ruralni turizam i vinski turizam. Ono što smatramo da Beogradu nije dovoljno poznato jesu manastirske ture, dok Fruška gora nije dovoljno niti istražena niti oblikovana u turistički proizvod”, rekao je Đoković i dodao da je ove godine, pored standardne ponude u okviru manifestacije ,,Dani Vojvodine“ u Beogradu, uključene i asocijacije i udruženja vinara Vojvodine, što je izrodilo i izuzetan događaj Salon vina Vojvodine, koji će biti održan u petak i subotu u hotelu Radisson Blue Old Mill u Beogradu, u prisustvu brojnih eminentnih zvanica.

,,Vojvodina svakako jeste jedno od važnih turističkih destinacija za Beograđane, bilo da je to poseta salašima, Novom Sadu ili manastirima na Fruškoj gori. Sve zanimljivije takođe postaju i vinarije, i one male porodične ali i one koje mogu da ugoste veće grupe” navodi dr Nataša Pavlović, direktor Turističke organizacije Vojvodine.

,,Veliko nam je zadovoljstvo da Beograđanima i njihovim gostima predstavimo sve lepote Vojvodine, te da pokažemo koliko mogućnosti za lep i prijatan odmor postoji” dodala je Pavlović.

Novi Sad nosi dve titule, Omladinska prestonica Evrope 2019. godine i Evropska prestonica kulture 2021. godine. Obe titule u narednom periodu doprineće razvoju Novog Sada u kulturnom, socijalnom i ekonomskom smislu. Poznata Petrovaradinska tvrđava, domaćin je ove godine po 17-ti put internacionalnom muzičkom festivalu EXIT, koji će se održati od 06. do 09. jula.

Osim Novog Sada, Sremskih Karlovaca i prelepe Fruške gore, Vojvodina je destinacija i salaša, raznovrsne gastronomije, dobrih vina i mnogobrojnih događaja. Tokom letnjeg perioda postoji bezbroj mogućnosti odmora i aktivnosti na plažama vojvođanskih reka i jezera, a na 120 km od Beograda, u Bačkom Petrovcu, nalazi se Akva park ,,Petroland”, najveća do sada izgrađena turističko-zabavna atrakcija u Srbiji. Osim vodenih zanimacija, posetiocima su na raspolaganju i adrenalin park i sportski tereni. U srcu Fruške gore, izolovani od urbanog, turisti mogu uživati u ponudi etno kompleksa “Vrdnička kula” u Vrdniku. Šetnja “stazom zdravlja”, spa i velnes programi, bogata gastronomska ponuda, vinski podrum, sadržaji za decu samo su deo ponude ovog kompleksa. Fruška gora je nezaobilazna za sve izletnike koji žele da uživaju u pešačkim, biciklističkim stazama, bogatim riznicama 16 pravoslavnih manastira ili da posete neku od mnogobrojnih vinarija i probaju bermet, slatko desertno vino karakteristično za ovo područje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, u 2016. godini AP Vojvodinu je posetilo 8 odsto više turista nego 2015. godine, i oni su ostvarili 13% više noćenja. Od ukupnog broja, domaći turisti ostvare 59 odsto noćenja.

Direktor TOB-a je ovom prilikom istakao značajnu saradnju s Turističkom orgnizacijom Vojvodine, kao i sa Novim Sadom, najavivši pored već potpisanog sporazuma o saradnji sa glavnim administrativnim centrom AP Vojvodine, potpisivanje istog i sa TOV-om u narednom periodu, istakavši činjenicu da je TOB značajan strateški partner Vojvodini.

Svetislav Goncić se osvrnuo na karakteristične čari vojvođanske ravnice i njenih žitelja i pozvao zainteresovane građane na koncert koji će u subotu biti upriličen u ovoj ustanovi kulture. Besplatne karte za ovaj događaj mogu se preuzeti na biletarnici Ustanove kulture ,,Vuk Stefanović Karadžić”.