Мирослав Васин на обележавању 71 године од ослобођења Врбаса од фашизма

Врбас, 17. октобар 2015.Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, посетио је данас општину Врбас, и положио венац на спомен обележју на Тргу црвене армије поводом обележавања 71. годишњице ослобођења ове локалне самоуправе од фашизма у Другом светском рату.

Овај историјски датум су у Врбасу обележили и шести сусрети удружења и друштава српско-руског пријатељства Републике Србије, у организацији општине Врбас и Удружења ,,Род“. Друштвима из Републике Србије придружила су се и друштва из Републике Српске и Црне Горе.

,,Данас се у Врбасу обележава дан победе ове општине над фашизмом, али је ово уједно и дан руско-српског пријатељства, јер су управо ову победу заједничким снагама извојевале Црвена армија и Југословенска армија. Драгоцено је то што многа места у Војводини настављају традицију обележавања дана ослобођења, јер се на сме препустити забораву чињеница да је тада побеђен фашизам. Не треба заборавити ни то да је фашизам систем вредности, те се и данас често јављају појаве које на њега подсећају. Стога је обележавање дана ослобођења веома драгоцено, као и одавање поште и захвалности борцима који су своје животе дали за слободу“, рекао је потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин.

У оквиру одржавања шестих сусрета удружења и друштава српско-руског пријатељства Републике Србије, на Тргу црвене армије у Врбасу, полагањем венаца на спомен обележју палим руским борцима, обележен је дан ослобођења ове општине. Црвеноармејци, Александар Теса и Алексеј Феодорович Ширшиков, положили су своје животе на југословенском тлу. Општина Врбас је и ове године пружила свесрдну подршку овим сусретима и обележавању значајног историјског датума, те дала допринос умрежавању друштава која негују вишевековно пријатељство ових народа.


,,Народи Југославије, а посебно српски народ, је попут Руса, поднео велике жртве у борби против фашизма. Историјска судбина нас је у тој борби често спајала. Данас смо сведоци покушаја прекрајања историје и извртања чињеница, али није могуће умањити допринос Црвене армије у победи над нацизмом. У извесним земљама у Европи се споменици палим Црвеноармејцима скрнаве и уклањају, али са поносом можемо истаћи да то није случај данас у Србији“, истакао је заменик председника Удружења ,,Род“, историчар Благоје Ераковић.

Након полагања венаца, у великој сали Скупштине општине Врбас, присутнима су се обратили представници амбасада Руске Федерације и Белорусије, као и председник општине Врбас, у присуству многобројних гостију, поштовалаца ових сусрета и мештана Врбаса.

У Другом светском рату страдало је преко 25 милиона становника Совјетског Савеза, од тога чак 9 милиона припадника Црвене армије – црвеноармејци, међу којима су и ослободиоци Врбаса 1944. године. Сусрети на којима се обележава и важан историјски датум за општину Врбас, прилика су за унапређење сарадње друштава, као и продубљивање пословних, културних, просветних и спортских веза са представницима Руске Федерације у Републици Србији, а посредно и са Русијом, њеним институцијама, организацијама и грађанима.