Уручени сертификати геронтодомаћицама у Геронтолошком центру Бачка Паланка

 

Геронтолошки центар Бачка Паланка – Дом за стара лица – био је данас место окупљања полазница веома значајне обуке за геронтодомаћице, који је спровео Едукативни центар за обуке у професионалним и радним вештинама из Новог Сада, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду, запошљавање и равноправност полова и Покрајинским секретаријатом за здравство, социјалну политику и демографију.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин и подсекретарка Секретаријата за здравство Новка Мојић, свечано су уручили сертификате будућим геронтодомаћицама. Сертификат је добило 12 полазница, које су успешно завршиле обуку у Едукативном центру Нови Сад.

,,У протекле три године, у Едукативном центру је преко 3.000 лица обучено новим вештинама, које ће им помоћи да лакше пронађу запослење. Пример сарадње Геронтолошког центра у Бачкој Паланци са Едукативним центром је показатељ како треба радити. У оквиру једног од 48 квалитетних програма Едукативног центра, обучено је 12 жена за послове геронтодомаћице, а сертификати су потврда да су полазнице савладале све неопходне вештине за тај посао“, истакао је Мирослав Васин. Он је додао да ће у октобру ове године Геронтолошки центар Бачка Паланка, омогућити запослење за геронтодомаћице у новом павиљону који је у изградњи. У међувремену ће се већ неколицина полазница упослити путем програма запошљавања – јавних радова – које спроводи Секретаријат“, рекао је потпредседник Васин и додао да je запошљавање геронтодомаћица значајано, како са аспекта смањења незапослености, тако и са аспекта пружања помоћи немоћним, старим особама којима је таква помоћ потребна.

„Занимање геронтодомаћице је друштвено одговорно и хумано занимање, а ефекат који из тога произилази је непроцењив“, истакао је Мирослав Васин.

Свечаној додели у Бачкој Паланци присуствовали су и директор Геронтолошког центра др Милан Бајић и директор Едукативног центра Будислав Медурић, који су успешном међусобном сарадњом на личном и институционалном нивоу окончали бесплатну обуку за занимање геронтодомаћица, за полазнике који су на евиденцији Завода за запошљавање, чиме је Едукативни центар још једном потврдио свој значај и циљ пословања, што га чини јединственом институцијом у региону.

Категорија корисника који имају потребу за отвореним видовима социјалне заштите, утиче умногоме на усмерава пружаоце услуга у овој области на уношење измена у раду и утиче на превентивно деловање приликом креирања услуга. ,,Пратимо дешавања у популацији и на време реагујемо. Осим Геронтолошког центра као установе која својим капацитетима нуди смештај, постоје и неговатељице које раде на терену у Општини Бачка Паланка и њеним околним местима. Корак даље смо начинили у сарадњи са Покрајинском владом, посебно са Секретаријатом за привреду, уз помоћ кога ће се путем јавних радова запошљавати одређени број геронтодомаћица. На овај начин ће становништво постати свесно постојања такве услуге“, рекао је директор Геронтолошког центра Бачка Паланка др Милан Бајић, који је додао и чињеницу да је Покрајинска влада умногоме помогла и завршетак инфраструктурних пројеката везаних за Дом за стара лица, попут проширења постојећих капацитета и уштеде енергије.

Делегација Покрајинске владе је са представницима Геронтолошког центра из Бачке Паланке обишла и новоизграђен објекат којим се повећава капацитет Дома за стара лица.